• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mokranjčevi dani od 15. do 20. septembra

Tradicionalni 41. festival horske muzike “Mokranjčevi dani“ biće održan od 15. do 20. septembra, u znaku 150. godišnjice rođenja velikog srpskog kompozitora i dirigenta.

U toku Festivala biće izvedena najznačajnija Mokranjčeva dela - Hor Radio-Televizije Srbije, pod vođstvom maestra Jagušta, izvešće 18. septembra Rukoveti, ali i obeležena godina Mocarta izvođenjem njegovog Rekvijema, u izvođenju učenika beogradskih muzičkih škola, pod vođstvom Darinke Matić-Marović.

Tradicionalno natpevavanje horova predviđeno je za 15. septembar, prenosi "Blic"

Najavljeno je i gostovanje Hora Pravoslavne srpske crkve u Temišvaru za 20. septembar, kao i prvi dokumentarni film o Mokranjcu u produkciji „Zastava filma“.

Predviđeno je i monodrama o Mokranjčevom životu. U okviru pratećeg programa, biće izložene slike Milene Pavlović-Barili.

U godini kada su proslavljeni jubileji Tesle i Mocarta, na konferenciji štampu, povodom „Mokranjčevih dana“ sa žaljenjem je konstatovano da vlasti nisu pokazale dovoljno razumevanja da podrže tu manifestaciju, pošto su sredstva izdvojena za festival prepolovljena u odnosu na prošlu godinu.

Stevan Stojanović Mokranjac, kao isključivo vokalni kompozitor, stvarao je na području svetovne i crkvene horske muzike.

Čuvenih petnaest Rukoveti, koje je autor komponovao od 1883. do 1909. godine, spadaju među vrhunska dostignuća srpske muzike. Naziv „rukovet“ označava vrstu horske kompozicije zasnovane na narodnom melosu Srbije, Kosova, Crne Gore, Makedonije i Bosne.

Među Rukovetima se posebno izdvaja Deseta, Ohridska, sa temom „Biljana platno beleše“, koja će kasnije poslužiti kao inspiracija Jovanu Hristiću za balet „Ohridska legenda“.

Pored svetovnog horskog stvaralaštva, Mokranjac se bavio i pravoslavnom duhovnom muzikom, koju je beležio i po tim zapisima komponovao niz dela koja se i danas izvode.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE