• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U petak počinje 40. Bitef

Jubilarni, 40. Bitef, koji se zvanično otvara 15. septembra uveče, najaviće u popodnevnim satima istog dana ulični hepening u formi karnevalske povorke od Trga Republike do Centra "Sava", gde će zatim početi glavni program.

Segmenti performansa pod devizom "Bitef na kartu više", koji uredjuje rediteljka Jelena Bogavac, biće replike na poznate predstave koje su obeležile Bitef u različitim periodima.

Šarena i bučna procesija tako će podsetiti na dugu istoriju festivala koji je od svog osnivanja, šezdesetih godina prošlog veka, neprestano pratio nove pozorišne tendencije, upoznajući Beograd sa svetskom avangardom i podržavajući, izmedju ostalog, ulično pozorište koje u svetu ima veliku tradiciju i značaj.

Program je zamišljen kao poklon Bitefa Beogradjanima, ali i poklon domaćih umetnika omiljenom festivalu. Autori, izvodjači i učesnici su članovi najznačajnijih nezavisnih trupa, koje tokom sezone prostor za rad i umetničko usavršavanje nalaze upravo u Bitef teatru.

To su Dah teatar, Ister teatar, Mimart, ERG-status, Drama Mental Studio, Mudra teatar, Duplo dno, Splin teatar, Bazaart, Balkan novi pokret i druge avangardne trupe, a njima će se ovom prilikom pridružiti i grupe Suno e Romengo, Alberto Dijaz end frends, Papa Nik, Flamenko grup...

Prvu predstavu u glavnom programu, u petak uveče u velikoj dvorani Centra "Sava", izvešće Kompanija Mari Šujinar, svetski poznate koreografkinje iz Montreala. Njena trupa prikazaće "Bodi remiks / Goldberg varijacije", predstavu koja ispituje ekstremne mogućnosti tela.

Do 30. septembra i koreografske predstave "Balet za život" čuvenog francuskog umetnika Morisa Bežara, u takmičarskom programu biće izvedeno ukupno 15 ostvarenja u oblasti teatra i plesa iz celog sveta, koje su odabrali umetnički direktor Bitefa Jovan Ćirilov i koselektor Anja Suša.

O dobitniku Gran prija "Mira Trailović", koji nosi ime po legendarnoj rediteljki, upravnici "Ateljea 212" i osnivaču Bitefa, odlučiće medjunarodni žiri, a predsednik je ove godine slavni španski pisac Fernando Arabal.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE