• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Njujorška nostalgija u crno-belom

Dvadeset američkih fotografa "buntovnika" predstaviće, na izložbi u Nacionalnoj galeriji u Vašingtonu, crno-bele radove koji ilustruju energiju i duh Njujorka iz perioda od 1930-ih do 1950-ih godina.

Dvadeset američkih fotografa "buntovnika" predstaviće, na izložbi u Nacionalnoj galeriji u Vašingtonu, crno-bele radove koji ilustruju energiju i duh Njujorka iz perioda od 1930-ih do 1950-ih godina.

Robert Frank, Voker Evans, Vilijam Klajn, Roj DeKavara neka su od poznatih imena "koja su izmenila tok američke fotografije", rekla je komesar izložbe "Ulice Njujorka: američki fotografi, 1938-1958" Sara Grinou.

Svi autori izloženih radova su "iskreni buntovnici i antikonformisti", objasnila je.

"Svi su pokusavali da prikažu scene koje odražavaju vitalnost i vulgarnost Njujorka", naveo je Erl Pauel, direktor prestižnog njujorškog muzeja iz čije kolekcije potiče 75 snimaka koji će biti izloženi od 17. septembra do 15. januara.

Umesto da se usredsrede na arhitekturu i nebodere, Ted Kroner, Lizet Model, Ričard Avedon i Helen Levit ovekovečili su scene sa ulica, iz metroa, uz jednu fotografiju dece koja mašu pištoljima ispred objektiva.

Fotografi, koji su se okupili oko "revolucionarnih" umetnika, kakav je Aleksej Brodovič, nisu oklevali da koriste mutnu sliku, snimke kontra svetlu i originalno kadriranje.

Mnogi od njih su pohadjali časove kod tog umetnika ruskog porekla, amatera u oblasti mode i dizajna, koji se zalagao za neprekidno eksperimentisanje, umesto za upotrebu konvencionalnih tehnika.

Fotografije, skoro sve crno-bele, udaljavaju se od fotonovinarstva perspektivom koja je umetničkog karaktera i predstavlja spoj romantične i humanističke vizije Njujorka. Ti fotografi su "prihvatali samo svoja pravila", kaže Sara Grinou.

Luis Štetner iz Bruklina, koji je nekoliko godina živeo u Parizu, snimio je fotografiju kadrirane siluete bez glave na jednoj od njujorških ulica.

Voker Evans odabrao je putnike u metrou i snimio ih skrivajući aparat ispod mantila kako bi prikazao istinitost izraza lica.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE