• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počeli ''Mokranjčevi dani''

U Negotinu je u petak uveče, u dvorištu rodne kuće Stevana Stojanovića Mokranjca otvoren 41. Festival horske muzike ''Mokranjčevi dani'' koji se ove godine održava u okviru obeležavanja 150 godina rodjenja velikog srpskog kompozitora i dirigenta.

Besednik ovogodišnjeg festivala Mladen Jagušt ocenio je da Mokranjac i dalje živi, jer se izvodi njegova muzika koja je ''i dan danas sveža, kao cveće, ubrano sa naših zelenih livada''.

Zalažući se za negovanje horskog pevanja, Jagušt je apelovao i na vlasti da organizovanim kampanjama nadju načina da kod mladih generacija probudi ljubav za ozbiljnu muziku, jer, kako je rekao, u istoriji čovečanstva, nijedno razdoblje nije sa sobom donelo više opasnosti od gašenja nacionalnog identiteta.

Na otvaranju je pročitana poruka predsednika Srbije Borisa Tadića, koji je ocenio da su ''negotinske muzičke svečanosti izuzetan dogadjaj za kulturu Srbije i zemalja sa kojima delimo bogato muzičko kulturno-istorijsko nasledje''.

Predsednik Tadić je gradjanima Negotina, umetničkim izvodjačima programa, direkciji festivala i gradskim vlastima, kao i organizatorima koji decenijama neumorno okupljaju umetnike i novu publiku poželeo da i istraju do kraja i uprkos brojnim preprekama, i dalje lični i javni život čine ''bogatijim i duhovnijim i smislenijim''.

Združeni horovi, učesnici večerašnjeg nadpevavanja - hor negotinske muzičke škole "Stevan Mokranjac" i hor Crkve svete Trojice izveli su Mokranječevu ''Šestu rukovet'' (Pesme o Hajduk Veljku).

Obavezna kompozicija za sve horove učesnike u nadpevavanju je Osma rukovet.
''Mokranjčevi dani'' traju do 20. septembra, a pokrovitelji festivala su Skupština opštine Negotin i Ministarstvo kulture i medija.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE