• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počeo medjunarodni skup posvećen Nikoli Tesli

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) počeo je Šesti medjunarodni naučni simpozijum povodom obeležavanja 150 godina od rodjenja Nikole Tesle.

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) počeo je Šesti medjunarodni naučni simpozijum povodom obeležavanja 150 godina od rodjenja Nikole Tesle.

Otvarajući dvodnevni skup, predsednik SANU Nikola Hajdin je istakao da je akademija učestvovala u organizaciji svih prethodnih simpozijuma i dodao da je organizovana i izložba "Nikola Tesla - stvaralaštvo genija".

Prema njegovim rečima, na izložbi će biti predstavljene i stvari iz Arhiva Nikole Tesle koje do sada nisu prikazane, kao i moderne prezentacije njegovih najpoznatijih izuma.

U ime Vlade Srbije, koja je zajedno sa SANU organizovala skup, ministar rudarstva i energetike Radomir Naumov je istakao da Srbija ima obavezu da obeleži jubilej ne samo zato što je Tesla naučnik srpskog porekla, već i zato što je na njegov zahtev, Srbija čuvar njegove zaostavštine.

Naumov je podsetio da je Vlada Srbije 2006. proglasila godinom Nikole Tesle.

Ministar nauke Aleksandar Popović kazao je da je Srbija "na pristojan i dostojanstven načina" obeležila jubilej najvećeg Srbina i dodao da je Tesla zadužio ne samo Srbiju, već i celo čovečanstvo.

Skupu je prisustvovao i jedini preživeli Teslin rodjak Vilijem Terbo, potpredsednik Teslinog memorijalnog društva iz Njujorka i dekan na Berkli univerzitetu Jasmina Vujić, a kao specijalni gost prisutan je profesor Elektrotehničkog fakulteta iz Ciriha Konrad Rajherd.

Na simpozijumu učestvuje oko 50 domaćih i stranih naučnika.

Nikola Tesla je rodjen u selu Smiljanu, kod Gospića u Lici, 1856.
Završio je studije tehničkih nauka u Gracu i Pragu. Pre odlaska u SAD, radio je u Parizu. Umro je u Njujorku 1943, a urna sa njegovim pepelom čuva se u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu.

Teslini izumi sa najširom primenom su motor na naizmeničnu struju Teslin transformator niskog napona koga koriste svi savremeni elektronski uređaji poput televizora, kompjutera, audio i video tehnike, polifazna električna struja i sistemi njenog prenošenja na velike razdaljine pomoću transformatora visokog napona.

Nikola Tesla je istraživanjima direktno ili posredno doprineo nastanku svih modernih izuma na polju elektrotehnike.

(Tanjug)




Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE