• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba o Tesli u galeriji SANU

Izložba "Nikola Tesla - stvaralaštvo genija", autora Aleksandra Marinčića, otvorena je u sredu u galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti, u okviru proslave 150. godišnjice rodjenja jednog od najvećih svetskih naučnika i pronalazača.

Izložba "Nikola Tesla - stvaralaštvo genija", autora Aleksandra Marinčića, otvorena je u sredu u galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), u okviru proslave 150. godišnjice rodjenja jednog od najvećih svetskih naučnika i pronalazača.

Otvarajući izložbu predsednik SANU Nikola Hajdin je rekao da izložba ima za cilj da obnovi naše sećanje na dela čoveka koji je godinama bio plodonosni genije, koji je osvetlio svet, čovek izvan svog vremena koji je izumeo 20. vek.

"Prikazivanje Teslinih dela je prikazivanje moderne civilizacije koja bi se teško mogla zamisliti bez dalekovoda koji prenose električnu energiju na daljinu, bez fluorescentnog osvetljenja, bez primena struja visokih frekvencija i Teslinog transformatora", istakao je Hajdin.

Na izložbi su prikazana najvažnija otkrića i izumi iz oblasti elektroenergetike, struje visokih frekvencija, radiotehnike i mašinstva, koja su i danas aktuelna kao i kada su nastala.

Postavku čine i originalni predmeti iz arhive Muzeja Nikole Tesle u Beogradu iz oblasti radio-tehnike, elektroenergetike i mašinstva, koji se prvi put prikazuju van arhive Muzeja.

Prema dokumentima iz arhive Muzeja Nikole Tesle, izradjeni su veliki panoi kao ilustracija Teslinog rada u oblastima u kojima je imao značajne doprinose, pri čemu su korišćeni patenti, ilustracije iz knjiga i originalni foto materijal.

Pored ranije izradjenih Teslinih transformatora, u Institutu za nuklearne nauke u Vinči i nekoliko maketa uradjenih na Elektrotehničkom fakultetu, izradjene su i nove operativne makete velikog Teslinog transformatora i teleupravljanog brodića.

Na Elektrotehničkom fakultetu izradjen je i do sada najveći Teslin transformator u našoj zemlji, pomoću koga se izvode eksperimenti koje je taj naučnik prikazivao u svojim predavanjima pred najvećim naučnim i stručnim auditorijima u Americi, Engleskoj i Francuskoj.

U cilju savremenog predstavljanja Teslinih izuma, na izložbi se mogu videti i filmske prezentacije slajdova i fotografija iz fototeke Muzeja Nikole Tesle, dok je na velikim ekranima prikazana serija raznih filmskih prikaza iz Teslinog života.

Posetioci na raspolaganju imaju dve publikacije o izložbi - jednu luksuznu sa elektronskim izdanjem i manju, za širu publiku.

Izložbu je postavila arhitekta i slikar Ljiljana Radosavljević, a koncept i pripremu je uradio akademik Djordje Zloković. Organizator izložbe je SANU, u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom, Muzejom Nikola Tesla i Institutom za nuklearne nauke u Vinči.
(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE