• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Bluz za Mesiju" premijerno 30. oktobra

Predstava "Bluz za Mesiju" po tekstu Artura Milera i u režiji Jagoša Markovića biće premijerno izvedena u ponedeljak 30. oktobra na Velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta (BDP).

Predstava "Bluz za Mesiju" po tekstu Artura Milera i u režiji Jagoša Markovića biće premijerno izvedena u ponedeljak 30. oktobra na Velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta (BDP).

Marković je rekao da su se on i upravnik BDP Nebojša Bradić dugo "mučili" da pronadju adekvatan dramski tekst pomoću kojeg bi "iz pozorišta sa Crvenog krsta uputili taj naš vapaj i krik, da se spase naša duša, naš obraz i da se opredelimo za duhovnost".

On je ocenio da je ovaj komad bio odličan izbor, jer je u njemu reč o tome "da jedna televizija uživo prenosi smrt jednog dobrog čoveka, koga je diktator odlučio da razapne na krst, a za to vreme ispod idu reklame i tako se obrće lova".

Marković je otkrio da na kraju predstave ipak dolazi do katarze i izrazio nadu da na taj način bar korak bliže stajemo nečemu što se zove čovečnost i što se zove ljudskost.
Dragan Bjelogrlić koji tumači lik diktatora, šefa države Feliksa Barija, kazao je da mu je bilo najzanimljive da tokom proba traga za slabostima tog čoveka.

"Ako proučavamo istoriju, naročito biografiju, velikih diktatora, naći ćemo da su svi oni svoje lične slabosti kompenzovali agresijom u vladanju. U donekle groteksnoj 'ponudi' koja je stigla od Milera, a kasnije razradjena u Jagošev režiji, to mi je bilo najinteresantnije", rekao je Bjelogrlić.
Aleksandar Srećković Kubura, koji igra televizijskog producenta Skipa Čizbora, ocenio je da je ova predstava "jedna energetska bomba" i naglasio da veruje da će svaki gledalac posle odgledane predstave izaći iz sale "poprilično rastrešen energijom koja dolazi sa scene".

"Na jedan snažan, ali i duhovit način, mi se bavimo veoma ozbiljnim i surovim stvarima, ružnim stvarima koje su se dešavale, koje se dešavaju i koje će se na žalost i dalje dešavati. Ovo je, Jagošev i nas kao ekipe, pokušaj da pomognemo u borbi protiv nekog zla i opšte duhovne, kulturne i moralne propasti sveta", rekao je on.

Srećković je istakao da, iako govori o mračnim temama, "Bluz za Mesiju" ipak nije "mračna predstava".
"Vrlo je optimistična negde u svojoj krajnjoj poruci i daje predlog jednog od rešenja kojim putem bi se moglo ići da bi se stvari okrenule na bolje. To je naš predlog, a nadamo se da će neko i da ga prihvati. Mi sigurno hoćemo", dodao je on.

U podeli su i Dragan Petrović, Ljubinka Klarić, Marko Živić, Jana Milić, Stefan Kapičić, Dragiša Milojković, Miki Damjanović i drugi.

Izbor muzike uradio je Marković, scenografiju je osmislio Duško Otašević, a kostime je kreirala Marina Medenica.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE