• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istoriografska izdanja na Sajmu knjiga

Domaći izdavači nude posetiocima ovogodišnjeg Sajma knjiga u Beogradu brojne i veoma raznovrsne, nove naslove iz oblasti istorije i istoriografije.

Domaći izdavači nude posetiocima ovogodišnjeg Sajma knjiga u Beogradu brojne i veoma raznovrsne, nove naslove iz oblasti istorije i istoriografije.

Izdavačka kuća "Klio" iz Beograda objavila je nekoliko novih naslova u svojoj istoriografskoj biblioteci "Polis", medju kojima je "Oksfordska istorija biblijskog sveta" Majkla K. Dugana, u prevodu Danijele Stefanović.

Vodeći svetski istraživači u toj obimnoj studiji pružaju čitaocima uvid u biblijski svet, istoriju, umetnost, arhitekturu, jezike, književnost i religiju biblijskog Izraela - rani judaizam i hrišćanstvo, u njihovom širem kulturnom kontekstu.

U biblioteci "Polis" objavljena je i studija Džulije Smit "Evropa posle Rima" o kulturnoj istoriji starog kontinenta od 500. do 1000.
godine.

Smitova odbacuje tumačenje po kojem je razdoblje od pet vekova nakon pada Rimskog carstva "mračno doba" Evrope, otkrivajući da taj period nisu obeležile samo varvarske najezde, praznoverje i borba za opstanak, nego i velika kulturna raznolikost.

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva iz Beograda ima veoma razvijenu istoriografsku biblioteku, a medju novim izdanjima iz te oblasti su "Portreti srpskih vladara" Tibora Živkovića, "Država srpskih despota" Andrije Veselinovića i drugi naslovi.

U biblioteci "Biografije", uz dve knjige koje je zavod objavio prošle godine ("Stefan Dušan" i "Dragoslav Mihailović"), ove godine svoje naučne biografije dobili su i Djuradj Branković i Jakov Ignjatović.
Autori knjiga su Momčilo Spremić i Duško M. Kovačević.

Novosadski "Prometej" nudi posetiocima sajma knjigu "Srednjovekovna Srbija" Nebojše Djuranovića, namenjenu najmladjim čitaocima, koja sadrži obilje podataka o zbivanjima od dolaska Slovena na Balkan do pada Carigrada, ali i likovne i crtačke priloge, čiji je autor takodje Nebojša Djuranović.

Pred čitaocima oživljavaju stari Sloveni, život kmetova i vlastele, prvi srpski vladari, njihova vojska, dvorovi, tvrdjave, oklopi, naoružanje, vitezovi, turniri, srpske dinastije.

Na štandu "Čigoje" može se naći studija Dušana Batakovića "Kosovo i Metohija u srpsko-albanskim odnosima" koja donosi niz novih saznanja o odnosima dva naroda, posebno u razdoblju osmanske vlasti, Prvog svetskog rata i savremenog doba.

Izdavačka kuća "Mono-Manjana" iz Beograda nudi čitaocima novi "Enciklopedijski istorijski atlas sveta" koji donosi sveobuhvatan prikaz razvoja čovečanstva od drevnih vremena do danas, uz brojne mape i ilustracije.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE