• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Etnološki festival -109 filmova iz 28 zemalja

U Etnografskom muzeju u Beogradu u sredu počinje 15. Medjunarodni festival etnološkog filma, na kome će, do 5. novembra, biti prikazano 109 filmova iz 28 zemalja.

U Etnografskom muzeju u Beogradu u sredu počinje 15. Medjunarodni festival etnološkog filma, na kome će, do 5. novembra, biti prikazano 109 filmova iz 28 zemalja.

Direktor Muzeja i Festivala Velibor Stojaković istakao je na konferenciji za novinare da je "za svoj mali jubilej ova manifestacija, koja je prolazila i kroz sušne godine, dostigla željeni imidž na medjunarodnoj sceni", te autori iz celog sveta rado šalju filmove u Beograd.

Beogradski Festival upravo učestvuje i u osnivanju Asocijacije festivala etnološkog filma u Evropi, na inicijativu Instituta za naučni film iz Getingena.

Stojaković je dodao da Festival ima dobru perspektivu, zahvaljujući i pomoći Ministarstva kulture Srbije i pristojnom budžetu od dva miliona dinara, a ulaz za publiku i dalje će biti besplatan.

Projekcije u sali "Art bioskopa Muzeum" (sa stotinak mesta) održavaće se svakoga dana od 10 pre podne do kasnih večernjih sati.

Filmovi se prikazuju u takmičarskoj konkurenciji (46 ostvarenja, od kojih 27 stranih produkcija i 19 domaćih), informativnoj sekciji (po 22 domaća i strana filma), amaterskoj sekciji (pet stranih i 13 domaćih nalsova), a poseban program činiće japanski film "Raseljeni".

Pored toga, ove godine biće održan i prateći program - omaž jednom od osnivača festivala Ljubi Reljiću.

Za Festival je prijavljeno 135 filmova koje su pregledali članovi selekcione komisije antropolog dr Sofija Kostić i etnolog Saša Srecković.

Oni su ukazali da neki odlični filmovi nisu ušli u konkurenciju za nagrade jer nemaju klasičan etnografski siže što zahtevaju propozicije festivala, te su predložili da se do naredne godine uvedu i novi takmičarski programi.

Reč je dokumentarnim filmovima na teme koje se odnose na neke savremene civilizacijske procese, kao što su posledice globalizacije u raznim delovima sveta, zatim oni koji se bave urbanim temama i problemima iz oblasti sociologije, kulturne i političke antropologije.

Predsednik žirija biće etnolog iz Makedonije Vladimir Bocev, a članovi filmski kritičar iz Australije Vik Jansen, etnolozi Ljubomir Reljić i Vesna Marjanović (koje je i urednik kataloga), istoričar filma Stevan Jovičić i etnomuzikolog Nada Zamfirović.

Nagrade su, kao i do sada, Gran Pri "Dragoslav Antonijević" za najbolji film festivala, tri nagrade za domaći, strani i amateski film za izuzetan doprinos etnološkom filmu, a žiri može da dodeli i četiri specijalna priznanja.

Medju dvadesetak gostiju biće i poznati autori iz sveta etnološkog i antropološkog filma Asen Balikči iz Bugarske i Naško Križnar iz Slovenije.

U okviru Festivala biće održan okrugli sto na temu "Prenos stvarnosti u etnološkom filmu".

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE