• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Objavljena nepoznata pesma Silvije Plat

Neobjavljeni sonet koji je Silvija Plat napisala na koledžu dok je proučavala roman "Veliki Getsbi" Skota Ficdžeralda, objavljen je ove sedmice u jednom Internet književnom listu.

Neobjavljeni sonet koji je Silvija Plat napisala na koledžu dok je proučavala roman "Veliki Getsbi" Skota Ficdžeralda, objavljen je ove sedmice u jednom Internet književnom listu.

Silvija Plat, koja je 1963. počinila samoubistvo u 31. godini, napisala je pesmu "Ennui" (Dosada) 1955, na poslednjoj godini studija na Smit koledžu, kazala je Ana Džorni, student postdiplomskih studija kreativnog pisanja na Univerzitetu Komonvelt u Virdžiniji.

Ana Džorni pronašla je sonet dok je istraživala u pesnikinjinom arhivu na Univerzitetu Indijane. Ubrzo je shvatila da pesma nije objavljena.

Pesma je objavljena u časopisu "Blekberd", koji na Internetu objavljuje katedra za engleski jeziku Univerziteta Komonvelt, kao i u listu "Nju Virdžinija rivju".

U svom primerku Ficdžeraldove knjige, Silvija Plat napisala je reč "dosada" pored odlomka u kojem se Dejzi Bjukenan žali da je "svuda bila, sve videla i sve uradila".

"Posmatrala je; njene zabeleške bile su kreativne, metaforične reakcije", navela je Ana Džorni.

Po njenim rečima, u pesmi - na dva na mašini kucana lista sa ručno unetim beleškama - nalaze se iste teme kao one koje je pesnikinja unela u svoj primerak "Velikog Getsbija", uključujući junakovu osujećenu romantiku i jalovost idealizovanih bajkovitih likova.

Pesma sa dozom ironije ismeva ljude koji gledaju u listove čaja ili konsultuju psihijatre, u nadi da će predvideti neminovne nesreće, ali i tvrdi da je stvarni život retko onako dramatičan ili romantičan kao u bajci, rekao je Gregori Donovan, profesor Univerziteta Komonvelt i jedan od urednika časopisa "Blekberd".

Kada je udovac Silvije Plat, britanski pesnik Ted Hjuz, 1981. sastavio kolekciju njene poezije, "nije obraćao mnogo pažnje na njene rane pesme", izjavila je Linda Vagner Martin, autorka knjige "Sylvia Plath: A Literary Life" (Silvija Plat: Literarni život).

"Imao je smelosti da kaže: 'Karijera Silvija Plat počela je kada je mene upoznala'", dodala je.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE