• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jirži Mencl ponovo dobio "Zlatni pečat"

Češki režiser Jirži Mencl, koji će raditi predstavu "Vesele žene vindzorske" u Narodnom pozorištu u Beogradu, u ovoj instituciji je po drugi put primio nagradu "Zlatni pečat" koju dodeljuje Muzej jugoslovenske kinoteke.

Češki režiser Jirži Mencl, koji će raditi predstavu "Vesele žene vindzorske" u Narodnom pozorištu u Beogradu, u ovoj instituciji je po drugi put primio nagradu "Zlatni pečat" koju dodeljuje Muzej jugoslovenske kinoteke.

Mencl je jedini filmski autor ili glumac koji je dva puta dobio "Zlatni pečat" - i to zato što je prethodni izgubio, rekao je u Narodnom pozorištu direktor Kinoteke Radoslav Zelenović, nakon projekcije Menclovog filma "Strogo kontrolisani vozovi" (1966).

Ovaj klasičar češke kinematografije, dobitnik "Oskara" za "Strogo kontrolisane vozove", više puta je boravio u Beogradu, a prilikom prethodne posete Zelenović je saznao da je Mencl izgubio nagradu koju Kinoteka dodeljuje slavnim ličnostima iz sveta filma.

"Ma, za vreme seljenja neko mi je maznuo", uz smeh je objasnio Mencl, primajući od Zelenovića drugi primerak "Zlatnog pečata".

Kako je rečeno u Narodnom pozorištu, Mencl će 22. januara 2007.
godine ponovo doći u Beograd da bi režirao "Vesele žene vindzorske"
prema istoimenom komadu Viljema Šekspira. Premijera je zakazana za 28. mart.

Mencl je rekao da su "Amerikanci blesavi" jer su brkali Čehoslovačku sa Jugoslavijom, i ispričao anegdotu sa dodele "Oskara" 1967. godine, kada su za najbolji strani film bili nominovani "Strogo kontrolisani vozovi" i "Skupljači perja" Aleksandra Saše Petrovića.

"Voditelj na dodeli, komičar Deni Kej je rekao: 'jugoslovenski film', na šta je Saša ustao, a kada je Kej izgovorio: 'Strogo kontrolisani vozovi' - maltene ga šlog nije tresnuo", rekao je Mencl.

"Strogo kontrolisani vozovi" nastali su prema književnom predlošku Bogumila Hrabala, sa kojim se Mencl u međuvremenu sprijateljio, te je ekranizovao još nekoliko njegovih dela, među kojima i "Služio sam engleskog kralja" - što je naziv najnovijeg Menclovog filma.

"Hvala Bogu, konačno ga završavam", rekao je slavni režiser, koji je izrazio nadu da će to ostvarenje videti i srpska publika.

Mencl je rekao da ga je profesor na studijama učio da je film veliki dužnik književnosti. "Mi, filmadžije, dužni smo književnosti nešto i da uzvratimo", dodao je.

Prema njegovim rečima, film jednu knjigu može učiniti popularnijom
- jer "daleko je više gledalaca nego čitalaca" - i potom usmeriti ljude da ponovo krenu da čitanju.

Mencl je takođe rekao da film, koji hoće da bude iskren tumač nekog književnog dela, mora da uhvati njegov duh.

Upitan zašto nije, poput Miloša Formana, ostao da snima filmove u Americi, Mencl je odgovorio: "Forman ima drugačiji karakter od mog.
On ume da se bori za egzistenciju. Ja ne umem."

Takođe je rekao da je posle uspeha "Strogo kontrolisanih vozova"
dobio ponudu da režira u SAD, ali je to odbio, budući da je u Čehoslovačkoj imao započet projekat. "Drago mi je što sam ostao", dodao je.

Mencl je rekao da se "okreće pozorištu", i ocenio da se u savremenom češkom filmu stvari odvijaju kako treba. "Filmovi se prave uz pomoć štapa i kanapa, ali su dobri. Mladi autori su dovoljno hrabri".

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE