• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba "Komode" od ponedeljka u MPU

Izložba pod nazivom "Komode", autora Marije Bujić, na kojoj će biti izloženo 26 eksponata iz zbirke komoda Muzeja primenjene umetnosti i koja se prvi put u celini predstavlja i publikuje u posebnoj muzejskoj ediciji "Zbirke Muzeja", biće otvorena 6. novembra u MPU, povodom obeležavanja dana tog muzeja.

Izložba pod nazivom "Komode", autora Marije Bujić, na kojoj će biti izloženo 26 eksponata iz zbirke komoda Muzeja primenjene umetnosti (MPU) i koja se prvi put u celini predstavlja i publikuje u posebnoj muzejskoj ediciji "Zbirke Muzeja", biće otvorena 6. novembra u MPU, povodom obeležavanja dana tog muzeja.

Izložene komode, iz odseka za stilski nameštaj i drvo, čine kolekciju koja se postepeno formirala od osnivanja Muzeja, zaslugom kustosa dr Verene Han i Mirjane Jevrić - Lazarević, a od 1995. godine i Marije Bujić.

Izložbu prati katalog u kome autorka Bujić kroz nekoliko poglavlja iznosi sve bitne činjenice vezane za nastanak i poreklo komoda, njihov razvoj i vrste, najznačajnije centre gde su nastajale, umetničke stolare koji su najviše doprineli lepoti izrade i popularnosti komoda zahvaljujući svojoj virtuoznosti i umeću izrade.

Tu su i stručna objašnjenja o konstrukciji komoda i njihovim dekorativnim elementima, tehnici ukrašavanja, obradi površina, vrsti korišćenog drveta i slično.

Tokom 17. i 18. veka komode postaju simbol moći i prestiža, a u 19. veku neophodni element enterijera skoro svih društvenih slojeva. Poreklom iz Italije, Francuske, Holandije, Srednje Evrope, komode je u ovdašnje salone i enterijere uveo tokom 19. veka gradjanski sloj koji se istorijski emancipovao u evropskom duhu, usvajajući evropsko merilo lepote, navela je autor izložbe i kataloga, kustos Marija Bujić.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE