• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Objavljen deo dnevnika Sergeja Prokofjeva

U Velikoj Britaniji objavljen je prvi deo "Dnevnika" Sergeja Prokofjeva (1891-1953), koji je poznati ruski kompozitor napisao u periodu od 1907. do 1914. godine.

U Velikoj Britaniji objavljen je prvi deo "Dnevnika" Sergeja Prokofjeva (1891-1953), koji je poznati ruski kompozitor napisao u periodu od 1907. do 1914. godine.

Prema rečima prevodioca Entoni Filipsa, Prokofjev je bio neobično otvoren čovek i dobar pisac. "Njegov dnevnik je interesantan, jer je bio osobena ličnost i imao bogat život", smatra Filips.

Vreme izmedju 1907. do 1914. odnose se na vreme završeta školovanja muzičara na peterburškom Konzervatorijumu i početaknjegove koncerne delatnosti.

"Dnevnik" Sergeja Prokofjeva prvi put je u Parizu 2002. godine izdao unuk velikog kompozitora Sergej Svjatoslavič. U Rusiji je promovisan u maju 2003. godine. Izdanje se sastojalo iz tri toma koji objedinjuju zapise kompozitora od 1907. do 1933. godine, naveo je ruski televizijski kanal NTV.

U SSSR-u je više puta izdavana "Autobiografija" Prokofjeva koju je muzičar napisao posle konačnog povratka u domovinu 1932. godine. Raniji materijali bili su nepoznati više godina posle smrti Prokofjeva 1953. godine.

Sergej Prokofjev je vodio dnevnik 26 godina. Dva toma teksta koja obuhvataju ruski i inostrani period života muzičara, pisan je živo, satirično i čita se kao zabavno štivo.

U "Dnevniku" objavljenom u Rusiji predstavljeni su ranije nepoznati detalji iz života muzičara u periodu emigracije i razlozi njegovog povratka u ŠSR 30-tih godina.

Tu su predstavljeni portreti velikih savremenika Prokofjeva, razmišljanje o muzici i prirodi, utisci o susretu s Rimskim-Korsakovom, Skrjabinom, Bunjinom, Rahmanjinovom, Djagiljevom, Majakovskim.

Izdanje je dopunjeno trećim tomom koji čini fotografije iz arhiva porodice Prokofjev. Kompozitor, koji je preživeo dve revolucije, umro je od moždanog udara 5. marta 1953. godine.

Njegova dela su poznata širom sveta. Baleti "Romeo i Julija" i "Pepeljuga", opere "Rat i mir" i "Venčanje u manastiru", muzika za film "Aleksandar Nevski" i "Ivan Grozni", sedam simfonija, koncerti instrumentalne muzike, kao i vokalna dela postale su klasika ruske i svetske muzičke umetnosti.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE