• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jubilej budimpeštanskog muzeja uz Van Goga

Budipeštanski Muzej likovnih umetnosti obeležiće 100 godina postojanja velikom izložbom radova holandskog majstora Vinsenta Van Goga.

Budipeštanski Muzej likovnih umetnosti obeležiće 100 godina postojanja velikom izložbom radova holandskog majstora Vinsenta Van Goga.

Na izložbi, koja će trajati od 1. decembra do 20. marta, biće predstavljene neke od najpoznatijih slika holandskog umetnika, kao "Irisi" (1890), "Arležanka" (1890) i "Autoportret s lulom" (1886).

Radovi su pozajmljeni iz preko 40 kolekcija, rekao je direktor muzeja Laslo Ban, uključujući Van Gogov muzej iz Amsterdama, njujorški Metropoliten i Muzej Orse u Parizu.

"To je prva istinski sveobuhvatna izložba Van Gogovog stvaralaštva u regionu od one u Beču 1903", kazao je madjarski ministar kulture Ištvan Hiler.

Eksponati su osigurani na ukupno 155 milijardi forinti (595 miliona evra), kazao je Hiler na predstavljanju prve slike koja je iz inostranstva dopremljena za izložbu - "Seoske kuće u Provansi"
(1888), pozajmljene od Nacionalne galerije umetnosti u Vašingtonu.

Kustos izložbe Judit Gesko rekla je da će postavku činiti 43 slike, 24 crteža i 10 gravira, uz radove starih majstora kakvi su Rembrant i Mile, koji su imali uticaj na Van Goga.

Tu će biti i radovi Van Gogovih holandskih savremenika, kao i madjarskih slikara s početka 20. veka na koje je uticao holandski majstor.

Muzej likovnih umetnosti u Budimpešti otvorio je 1. decembra 1906. austrougarski car Franja Josip, a njegova zbirka - u osnovi zasnovana na radovima koji su nekada pripadali jednom od vodećih madjarskih aristokrata, princu Miklošu Esterhaziju Drugom - smatra se jednom od najvrednijih u istočnoj Evropi. (Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE