• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skup posvećen Nebojši Djukeliću

U Muzeju Jugoslovenske kinoteke održan je skup povodom decenije od smrti Nebojše Djukelića, uz ocenu da u javnosti treba da bude više informacija o radu i značaju tog televizijskog stvaraoca, reditelja i filmskog kritičara.

U Muzeju Jugoslovenske kinoteke održan je skup povodom decenije od smrti Nebojše Djukelića, uz ocenu da u javnosti treba da bude više informacija o radu i značaju tog televizijskog stvaraoca, reditelja i filmskog kritičara.

Sa skupa u organizaciji Društva filmskih kritičara Beograda, YU FIPRESCI-ja i Kinoteke, upućen je poziv vlastima Beograda da jedna ulica u glavnom gradu dobije ime po Djukeliću, jednoj od najistaknutijih ličnosti u istoriji srpske televizije i filma.

Upravnik Muzeja jugoslovenske kinoteke Dinko Tucaković ukazao je da današnji skup nije komemorativnog karaktera, već služi za okupljanje Djukelićevih poštovalaca. U bioskopskoj sali Kinoteke bilo je, medjutim, tek tridesetak posetilaca.

Dugogodišnja Djukelićeva saradnica Maja Vujović kritikovala je filmske i televizijske poslenike što se nisu pojavili u većem broju:
"Ovo je skup od javnog interesa. Mogla je to biti najveća filmska redakcija na svetu, čiji je glavni urednik opravdano odsutan".

Prema njenim rečima, posebnosti Djukelićevog rada bili su kvalitet, inventivnost, talenat za razvoj ljudskih resursa, kao i inicijativnost koja je "u veoma teškim uslovima napravila 'Festoviziju' - prvu kablovsku televiziju u Srbiji, 15 godina pre vremena".

Vujović je predložila da se napravi poseban veb-sajt posvećen Djukeliću, jednom od najuspešnijih selektora FEST-a, autoru emisije "Pokretne slike" i osnivaču Društva filmskih kritičara Beograda.

Direktor Kinoteke Radoslav Zelenović je ocenio da danas u Srbiji nema takvih voditelja, reditelja, autoriteta i strastvenih ljubitelja filma kakav je bio Djukelić. On je prateći Kanski festival "dovodio pred svoje kameru nedodirljive ljude i pitao ih ono što je hteo da ih pita, a ne ono što su ti ljudi želeli da čuju", rekao je Zelenović.

Najavio je osnivanje fonda Kinoteke koji će biti posvećen Djukeliću i u kojem će mladi istraživači moći da pronadju njegove emisije i druge materijale iz njegove radne zaostavštine.

Zelenović je takodje rekao da je Djukelić imao devizu "hedonizam jača organizam", da ga je Bog obdario mnogim talentima, a da se on posvetio televiziji i filmu.

"Dužni smo to da poštujemo", ukazao je Zelenović.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE