• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi put u Rusiji sabrana dela Solženjicina

U Moskvi su predstavljena prva tri toma prvi put u Rusiji priredjenih sabranih dela ruskog nobelovca Aleksandra Solženjicina.

U Moskvi su predstavljena prva tri toma prvi put u Rusiji priredjenih sabranih dela ruskog nobelovca Aleksandra Solženjicina.

Prema rečima direktora izdavačke kuće "Vreme" Borisa Pasternaka, sabrana dela čini 30 tomova, a objavljivanje poslednje knjige planirano je do 2010. godine.

Redaktor sabranih dela, autorova supruga Natalija Solženjicina istakla je da su sada knjige Solženjicina (88) veoma tražene.

"U današnje vreme prirediti 30 tomova je veliki posao. Sudbina knjiga Solženjicina je bila veoma dramatična. Sredinom šezdesetih oštampano je nekoliko priča, a zatim su sva vrata bila zatvorena", izjavila je Solženjicina.

Ona je podsetila da je pisac, posle izgnanstva iz domovine 1974. godine, najpre živeo u Švajcarskoj, a zatim je u Americi počeo da radi na romanesknom ciklusu "Crveni točak", koji smatra svojim glavnim delom, prenela je agencija RIA Novosti.

Ranije štampani u Sovjetskom Savezu "Jedan dan Ivana Denisoviča" i četiri priče bili su uklonjeni iz biblioteka. Tek 1989. godine skinuta je zabrana sa izdavanja dela Solženjicina u Rusiji.

"U izdanje su uključena dela koja ranije nisu objavljivana. Na primer zapisi autora o raznim književnim susretima, kao i kritike. "Arhipelag Gulag" biće posebno opremljen. Medjutim, akcenat je stavljen na delo "Crveni točak", s poslednjim ispravkama autora", izjavila je supruga slavnog pisca.
Pored toga, biće objavljen i dnevnik koji je Solženjicin pisao 25 godina dok je radio na "Crvenom točku".

Redaktorka je istakla da to izdanje nije potpuno. Ono neće sadržati različite verzije knjiga, zapise, pisma koje je autor pisao, nezavršena dela.

Prema rečima samog Solženjciina, on je "posvetio ceo život izučavanju perioda koji se odnosi na početak 20. veka".

"'Crveni točak' je suština svega. Nastojao sam da ne propustim nijednu činjenicu. Pronašao sam zakon revolucije - kada se odmotava taj grandiozni točak, on zahvata ceo narod i svoje organizatore" , prokometarisao je pisac svoje delo u obraćanju putem video snimka novinarima i čitaocima.
Sabrana dela Solženjicina sastavljena od 20 tomova objavljena su osamsesetih godina u Parizu u izdanju ruskog izdavača emigranta.

Medju najznačajnijim delima Solženjicina su "Jedan dan Ivana Denisoviča", "Odeljenje za rak", "Prvi krug", "Arhipelag gulag", "Crveni točak", "Rusija u provaliji", "Zrno u žrvnju", "Prelom", "Dva veka zajedno".

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE