• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusija će objaviti sabrana dela Solženjicina

U Rusiji je počelo objavljivanje sabranih dela Aleksandra Solženjicina, najistaknutijeg pisca iz vremena književnog otpora sovjetskom totalitarizmu.

U Rusiji je počelo objavljivanje sabranih dela Aleksandra Solženjicina, najistaknutijeg pisca iz vremena književnog otpora sovjetskom totalitarizmu.

Kompletna edicija, zajedno sa do sada neobjavljenim delima, obuhvata 30 knjiga, a centralno mesto dato je novom izdanju Solženjicinovog opsežnog istorijskog romana u 10 tomova o februarskoj revoluciji "Crveni točak", izjavila je novinarima supruga ruskog pisca Natalija Solženjicina, koja je tom prilikom predstavila tri prve knjige kolekcije.

Ona je rekla da njen suprug, koji uskoro puni 88 godina, ne očekuje da će živeti dovoljno dugo da vidi objavljivanje poslednje knjige 2010.

"Aleksandar Isajevič je krhkog zdravlja. Srećna sam što je video početak projekta. Sanjam o tome da on doživi kraj, ali on, na žalost, u to ne veruje", objasnila je Solženjicina.

Medju do sada neobjavljenim delima istaknutog ruskog pisca, koji je proveo više od jedne decenije u sovjetskim logorima, je dnevnik R-17, koji je Solženjicin pisao tokom 25 godina rada na ciklusu "Crveni točak".

Njegov roman "Gulag Arhipelag", o teškom životu u sovjetskim logorima, biće prvi put objavljen sa punim imenima zarobljenika koje pisac spominje u svojoj knjizi.

Solženjicin je dobio Nobelovu nagradu za književnost 1970. Četiri godine kasnije, oduzeto mu je sovjetsko državljanstvo i proteran je iz Sovjetskog Saveza.

Dugo je živeo u egzilu - u Nemačkoj, Švajcarskoj i SAD - da bi se 1994. vratio u Rusiju.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE