• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Festić" u pozorištu "Boško Buha"

Festival pozorišnih predstava za decu "Festić 2006" biće održan od 23. do 30. novembra na sceni pozorišta "Boško Buha".

Festival pozorišnih predstava za decu "Festić 2006" biće održan od 23. do 30. novembra na sceni pozorišta "Boško Buha".

U selekciji programa profesionalnih pozorišta biće izvedeno 10 predstava, a o nagradama će odlučivati žiri kojim predsedava rediteljka Aleks Čizholm i čiji su članovi dramaturg Slavko Milanović i glumica Jana Milić.

Festival će otvoriti glumci pozorišta "Boško Buha" sa predstavom Tanje Ilić "Tri praseta", a potom sledi komad Igora Bojovića "Ružno pače" u izvodjenju članova pozorišta lutaka "Pinokio" iz Zemuna.
Umetnički savet festivala uvrstio je u takmičarski program i predstave "Korak po korak" (NP Toša Jovanović), "Braća Grim i sedam patuljaka" (Puž), "Mala sirena" (Pozorište mladih), "Ružno pače" (Pan teatar), "Andersenovi kuvari" (Duško Radović), "Bastijen i Bastijena" (Dečije pozorište Gyermekszinhaz), "Čarobnjak iz Oza" (Centar za kulturu Pančevo) i "Car žabac" (Pozorište lutaka Niš).

U okviru programa "Deca za decu", po izboru selektora Aleksandra Volića, biće izvedeno pet predstava - "Ministar slon" (Pozorišni studio Kulturnog centra Kruševac), "Alisa u zemlji Oza" (Dečiji dramski studio Pan teatra), "Crvenkapa" (Dom kulture Čačak), "Mali princ" (Kraljevačko pozorište) i "Natalija i gusari" (Pozorište Veselo majmunče).

Žirijem za dodelu nagrada predsedava reditelj Aleksandar Božina, a članovi su dramaturg Nataša Drakulić i glumac Djordje Marković.

Član Saveta festivala Željko Hubač je ocenio da je "Festić", koji će ove godine biti održan 12 put, svojim upornim, dugogodišnjim i temeljnim angažmanom uspeo da se nametne pozorišnoj javnosti kao prestižni teatarski festival koji okuplja najbolje predstave namenjene deci.

Prema njegovim rečima, karakteristika ovog festivala je stalna potreba da, ne samo da konstatuje trenutno stanje u teatrima i pozorišnim trupama koje igraju predstave za decu, već na neki način i da utiče na repertoar.

Hubač je kazao da je ovogodišnji repertoar festivala posebno zanimljiv jer konstatuje značajna preispitivanja samih stvaralaca, ali i ukazuje na ključne pomake u onim teatrima koji do samo pre nekoliko sezona nisu bili na respektabilnom profesionalnom nivou, ali su sugerisala potencijal, koji je "Festić" svojevremeno prepoznao i gajio.

Volić je kazao da je u ovogodišnjoj produkciji školske 2005/2006 godine odgledao 53 dečije predstave koje čine zanimljiv kaleidoskop različitih prizora i tematski aktuelnih inscenacija koje postavljaju prava pitanja o odrastanju i autoritetu, moći i nemoći, samoći i pustolovini, prijateljstvu i izdaji...
Van konkurencije biće izvedene predstave "Priča o čarobnom štapiću" Teatra Talija i "Pepeljuga" Srpskog pevačkog društva "Bratstvo" iz Pljevalja.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE