• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dani srpske kulture u Zagrebu

Predstavom "Obično veče" Milana Laneta Gutovića, u dupke punoj dvorani Teatra ITD u Zagrebu su počeli Dani srpske kulture, u okviru kojih će se predstaviti više umetnika različitih žanrova, od muzike do filma.

Predstavom "Obično veče" Milana Laneta Gutovića, u dupke punoj dvorani Teatra ITD u Zagrebu su počeli Dani srpske kulture, u okviru kojih će se predstaviti više umetnika različitih žanrova, od muzike do filma.

Gutović je svojom predstavom izazvao buran aplauz publike u kojoj je, uz predstavnike Srba, čelne ljude srpskih organizacija i pomoćnika ministara iz srpskih redova, bio i velik broj javnih ličnosti.

Po rečima jednog od organizatora, novinara i režisera dokumentarnih filmova Davora Konjikušića, ovo bi trebalo da bude zaokružena manifestacija, posvećena umetničkoj produkciji Srbije i to reprezentativnih autora, koji mogu na pozitivan i moderan način da predstave srpsku kulturu, a pre svega najbolje iz njenog urbanog segmenta.

Iako se Dani srpske kulture, za koje se očekuje da postanu tradicionalna manifestacija u kulturnoj ponudi Zagreba, obraćaju najširoj publici, oni su po Konjikušićevm rečima i model za otvaranje prema mladjim generacijama, koje za razliku od srpske zajednice u Hrvatskoj koja prati i pozitivna i negativna dogadjanja u Srbiji, možda uvek i nisu najbolje informisane o srpskoj kulturno-umetničkoj ponudi.

U okviru manifestacije sutra će u prostorijama zagrebačkog pododbora "Prosvjete" biti otvorena izložba "Prvi srpski rat plakatima" sa stotinjak plakata i letaka iz medjuratnog perioda 20. veka, a 24. novembra je na rasporedu koncert etno-džeza "Istorija Vizantije" u klavirskom izvodjenju Miloša Petrovića.

Marko Vidojković, jedan od najpopularnijih srpskih savremenih pisaca predstaviće se 25. novembra u Književnom klubu "Buksa" (Booksa).

Dani srpske kulture biće završeni u nedelju, 26. novembra, prikazivanjem filmova Olega Novkovića, dugometražnog igranog filma "Sutra ujutro" koji je ovogodišnji srpski kandidat za Oskara i dokumentarnog "Rudarska opera".

Manifestaciju organizuje Srpske kulturno društvo "Prosvjeta", a finansiraju Savjet za nacionalne manjine Hrvatske i hrvatsko ministarstvo kulture.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE