• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džozefina Bejker u Galeriji portreta

U Nacionalnoj galeriji portreta u Vašingtonu u petak je otvorena izložba posvećena zvezdi mjuzikholova Džozefini Bejker, koja će trajati do 18. marta.

U Nacionalnoj galeriji portreta u Vašingtonu u petak je otvorena izložba posvećena zvezdi mjuzikholova Džozefini Bejker, koja će trajati do 18. marta.

Na izložbi se nalazi postavka muzeja iz Sent Luisa, rodnog grada Frede Džozefine Makdonald (1906-1975), koja je sa 19 godina napustila SAD i 1937. dobila francusko državljanstvo.

Stotinak fotografija, plakata, crteža, uključujući radove slavnog autora plakata i plesačicinog prijatelja Pola Kolena, ilustruje neobičan život Džozefine Bejker.

Drugi put udata sa 15 godina i poreklom iz veoma siromašne porodice, Džozefina Bejker je kao devojka pobegla od kuće i pridružila se plesnoj vodvilj trupi u kojoj razvija komičarski talenat uz ples, grimase i kreveljenje. Jedan producent je primećuje, a potom sa 19 godina odlazi u Pariz i postaje zvezda varijetea Negr.

Voditeljka varijetea i ikona kabarea, postaje najbolje plaćena osoba u pariskim mjuzikholovima.

Savršeno ovalnog lica, kratke kose i atletske gradje, Džozefina Bejker često je asocijacija na estetiku ar dekoa iz dvadesetih godina.

Na brojnim izloženim slikama Džozefina Bejker nosi čuvenu "suknjicu" od banana, "kostim koji će je identifikovati do kraja života", navode organizatori izložbe.

Postavka koja slavi 100 godina od rodjenja "ambasadorke američke muzike i džeza" ilustruje i njeno učešće u Pokretu otpora, za koje je dobila orden Legije časti, predanost deci svih rasa - usvojila ih je 12 - i sahranu uz nacionalne počasti.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE