Etno fjužn sastav Arhai u subotu uveče oduševio je publiku kluba Reks na koncertnoj promociji svog debitantskog albuma "Mysterion", objavljenog za PGP-RTS.

Predvodjeni pevačicom i klavijaturistkinjom Jovanom Backović, devetočlani Arhai su u nešto manje od dva sata, tehnički savršeno i upečatljivo odsvirali svoju mešavinu muzičke tradicije Balkana sa ambijentalnim zvukom i elementima džeza i roka.

U pesmama "Balkan ander" i "Kiša" posebno je do izražaja došao moćan i na trenutke težak rok zvuk benda iz Beograda, koji stvaraju flautistkinja Tamara Dragičević, violončelista Aleksandar Pavlović, gitarista Djordje Bajić, basista Aleksandar Cvejić, te bubnjar Goran Savić.

Neprekidno nasmejana Backović i tri etno pevačice - Iva Nenić, Ljubica Babec i Sanja Kunjadić - nadahnuto su otpevale "Žanjem žito", "Smilj Smiljana" i "Zasp'o mi je dragi".

Promociju prvog albuma na kome je 11 uglavnom autorskih pesama Backovićeve, Arhai nastavljaju 9. decembra u Podgorici i 20. decembra u Obrenovcu, dok su krajem oktobra nastupili u Zagrebu.

Arhai su radili muziku za domaći film "Aporija", a ove godine su nastupali na manifestacijama "Samothraki World Music Festival" u Grčkoj, "Etnofestu" u Novom Sadu i "Kset" etno festivalu u Hrvatskoj. (Beta)