Nepoznata slika za koju je potvrdjeno da je delo jednog od najvećih majstora renesanse, Ticijana (1487/90-1576) čije je pravo ime Ticijano Večeli, krajem decembra biće stavljena na aukciju u Madridu za početnom cenom od 360.000 evra.

Platno nazvano "Portret gospodje" prestavlja mladu, elegantnu ženu glave blago okrenute ulevo, sa pogledom uprtim u posmatrača i stenovitim pejsažom kao pozadinom.

"U pitanju je nepoznato ali veoma dobro očuvano delo ovog izuzetnog majstora", izjavio je Alonso Moral koji rukovodi odeljenjem za slikarstvo španske aukcijske kuće Segre, prenele su svetske novinske agencije.

Stučnjaci smatraju da je slika nastala u periodu izmedju 1549. i 1550. godine, na vrhuncu umetničke karijere vencijanskog slikara.

Eksperti su došli do tog zaključka na osnovu detaljnog proučavanja drugih Ticijanovih dela kao što je portret portugalske carice Izabele (1548) izložen u madridskom Pradu koji je veoma sličan ovom.

Porodica u čijem je vlasništvu slika nije znala da je u pitanju Ticijan, kada je tražila ekspertizu platna.
Platno je pre toga pripadalo jednoj francuskoj aristokratskoj porodici u srodstvu sa kraljevskom porodicom.

Slika je kasnije doneta u Španiju i bila u vlasništvu jedne aristokratske porodice iz Andaluzije sve do 1985, kada su je kupili sadašnji vlasnici.
Porodica u čijem se posedu platno trenutno nalazi u martu je podnela zahtev za ekspertizu i odlučila da ga proda nakon potvrde autentičnosti.

"Za našu kuću ovo je najvažnija prodaja do sada i sigurno jedna od najvažnijih ikada ostvarenih u Španiji", izjavila je Mirabel Kasiljas, upravnik aukcijske kuće Segre.

Autor dela verske i mitološke tematike Ticijan se naročito istakao u slikanju portreta.

Novootkriveni "Portret gospodje" tim pre je značajan i dragocen što ženski portreti čine samo mali deo njegovog opusa.

Od ukupno 117 portreta koje je naslikao samo petnaestak predstavljaju žene.

(Beta)