• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Grčkoj godina u znaku Marije Kalas

U Grčkoj je 2007. godina proglašena za godinu Marije Kalas, najpoznatije operske pevačice 20. veka, kada se obeležava tridesetogodišnjica njene smrti, saopštilo je grčko Ministarstvo kulture.

U Grčkoj je 2007. godina proglašena za godinu Marije Kalas, najpoznatije operske pevačice 20. veka, kada se obeležava tridesetogodišnjica njene smrti, saopštilo je grčko Ministarstvo kulture.

Na taj način grčka vlada želi, ne samo da izraze poštovanje prema jednoj od svojih najpoznatijih žiteljki, već i da medju samim Grcima poveća interesovanje za talenat operske dive.

Pored toga, opera u izvodjenju Marije Kalas može postati još jedan kulturni simbol Grčke u inostranstvu, ocenjuju grčke vlasti, a prenosi ruska agencija RIA "Novosti".

Ministarstvo još uvek nije predstavilo plan manifestacija u čast Marije Kalas.

Poznato je, medjutim, da se u antičkom teatru svakog septembra izvodi gala-koncert posvećen sećanju na opersku divu i da se u Atini održava prestižno operski medjunarodni takmičenje operskih pevača koji nosi njeno ime i na kojem učestvuju pevači iz dvadesetak zemalja sveta.

Grčka nema vodeću opersku tradiciju koja bi mogla konkurisati velikim evropskim operskim scenama.
Kalas se rodila 1923. godine u SAD, ali je detinjstvo i mladost provela u Grčkoj.

Grčki pedagozi su otkrili i odgajili njen talenat i na grčkoj sceni je Kalas provela prve godine svoje karijere, ali je svetsku slavu doživela kada se s 23 godine našla u Italiji, gde je postala zvezda svetske veličine.

Njen glas nije bio obrazac klasičnog soprana, niti je zvučao uvek besprekorno. Ona je imala neospornu prednost - njen glas je bio jedinstven i nije mogao biti zamenjen drugim i u tome je prevazišla sve savremenike.

Upornim radom postala je virtuoz belkanta, a vodeći dramski talenat učinio je kraljicom operske scene.
U privatnom životu grčka diva nije imala velike sreće. Neuspehom je završen njen brak, kao i kasnija veza s brodovlasnikom Aristotelom Onazis.

Isto tako njen "pevački" vek nije bio dug. Njene vokalne mogućnosti su oslabile krajem pedesetih godina, posle čega se nekoliko puta neuspešno vraćala na scenu.

Njena slava je sve vreme rasla da čak i u naše vreme, poznata novim generacijama po lošim snimcima, Kalas ostaje najpriznatija savremena operska pevačica.

Kalas je umrla od infarkta, u Parizu, 16. septembra 1977. godine u 54. godini.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE