• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pet romana u užem izboru za NIN-ovu nagradu

Romani Svetislava Basare, Srdjana Valjarevića, Zvonka Karanovića, Mirjane Mitrović i Zorana Živkovića ušli su u uži izbor za NIN-ovu nagradu za roman godine, saopštio je žiri u četvrtak.

Romani Svetislava Basare, Srdjana Valjarevića, Zvonka Karanovića, Mirjane Mitrović i Zorana Živkovića ušli su u uži izbor za NIN-ovu nagradu za roman godine, saopštio je žiri u četvrtak.

U užem izboru za nagradu koja će biti dodeljena 18. januara su romani "Uspon i pad Parkinsonove bolesti" Basare, "Komo" Valjarevića, "Četiri zida i grad" Karanovića, "Emilija leta" Mitrovićeve i "Most" Živkovića.

U širem izboru bilo je 22 romana, medju kojima su "Časovi radosti"
Vladana Matijevića, "Preljubnici" Vide Ognjenović, "Kolekcija"
Milete Prodanovića, "Netrpeljivost" Nemanje Rotara, "Kavaleri starog premera" Radovana Belog Markovića, "Teskoba" Mladena Markova, "Azil"
Sanje Domazet.

Žiri je u širi izbor uvrstio i romane "Kuvarove kletve i druge gadosti" Srdjana V. Tešina, "Izlaženje" Barbi Marković, "Prvi, drugi, treći čovek" Mirjane Djurdjević, "Sluge hirovitog lučonoše" Mirka Demića, "Noć, soba žar-ptice i Bog" Slobodana Vojičića, "Baron Gautsć" Miše D. Jovanovića.

Medju ovogodišnjim potencijalnim laureatima NIN-ove nagrade bili su i romani "Melanholija" Saše Hadži Tančića, "Zimska šetnja" Radeta Kuzmanovića, "Tri roga meseca" Aleksandra Jugovića i "Bosanci trče počasni krug" Ivančice Djerić.

Žirijem za dodelu NIN-ove nagrade predsedava Milan Vlajčić, a članovi su Aleksandar Jovanović, Stevan Tontić, Tihomir Brajović i Slobodan Vladušić.

Novčana vrednost ovogodišnje NIN-ove nagrade za roman godine je 7.000 evra, u dinarskoj protivvrednosti, 1.000 evra više nego prošle.

Prošlogodišnji, 51. dobitnik NIN-ove nagrade je Miro Vuksanović za roman-azbučnik "Semolj zemlja".

NIN-ova nagrada prvi put je dodeljena 1954. godine Dobrici Ćosiću za roman "Koreni", a to priznanje nije dodeljeno samo jednom, 1959.
godine.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE