• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Godišnjica smrti Artura Toskaninija

Koncertima, izložbama, filmskim projekcijama i drugim manifestacijama, širom sveta biće obeleženo 50 godina od smrti čuvenog italijanskog dirigenta Artura Toskaninija.

Koncertima, izložbama, filmskim projekcijama i drugim manifestacijama, širom sveta biće obeleženo 50 godina od smrti čuvenog italijanskog dirigenta Artura Toskaninija.

Komemorativne manifestacije u planu su većinom u zemljama na koje su najveći uticaj imali Toskanijijeva muzika i njegovo snažno protivljenje fašizmu i nacizmu.

Ključni dogadjaji planiraju se za 16. januar, na godišnjicu dirigentove smrti, kada će počast Toskaniniju odati više vrhunskih svetskih orkestara i dirigenata.

Danijel Barenboim dirigivaće izvodjenjem Betovenove "Treće simfonije" u milanskoj Skali (La Scala), operi čiji je Toskanini bio glavni dirigent i u čijoj je obnovi učestvovao posle bombardovanja tokom Drugog svetskog rata.

Filharmonija Arturo Toskanini izvešće dela Verdija i Štrausa u dirigentovoj rodnoj Parmi, dok će Lorin Mazel predvoditi njujoršku Filharmoniju na gala koncertu u Linkolnovom centru u Njujorku.

Rodjen 25. marta 1867, Toskanini je od detinjstva pokazivao veliki muzički talenat, uz izuzetnu memoriju koja mu je omogućavala da vlada širokim repertoarom. Ubrzo je dirigovao velikim operskim premijerama, uključujući "Boeme" Djakoma Pučinija 1896.

Toskanini se 1908. preselio u SAD, gde je došao na čelo Opere Metropoliten, a kasnije njujorške Filharmonije i Simfonijskog orkestra En-Bi-Sija (NBC). Umro je 1957. u Njujorku.

Protivnik režima Benita Musolinija, odbio je da diriguje u Italiji kada su ga 1931. fizički napali simpatizeri fašista. U rodnu zemlju vratio se posle rata, kako bi dirigovao operom kojom je Skala ponovo otvorena 1946.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE