• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Basara dobitnik NIN-ove nagrade za 2006.

Dobitnik NIN-ove nagrade za najbolji roman u 2006. godini je Svetislav Basara za roman "Uspon i pad Parkinsonove bolesti" u izdanju "Derete".

Dobitnik NIN-ove nagrade za najbolji roman u 2006. godini je Svetislav Basara za roman "Uspon i pad Parkinsonove bolesti" u izdanju "Derete".

Za Basarin roman glasala su tri člana žirija, dok su dva glasala za knjigu "Emilija Leta" Mirjane Mitrović u izdanju "Platoa".

U užoj konkurenciji bili su i "Komo" Srdjana Valjarevića u izdanju "Samizdata B92", "Četiri zida i grad" Zvonka Karanovića u izdanju "Lagune" i "Most" Zorana Živkovića, takođe u izdanju "Lagune".

Žiri je radio u sastavu Milan Vlajčić (predsednik), Stevan Tontić, Tihomir Brajović, Aleksandar Jovanović i Slobodan Vladušić.

Za knjigu Svetislava Basare (1953) "Uspon i pad Parkinsonove bolesti" glasali su Vlajčić, Tontić i Brajović.

Reč je o, kako se u uredničkoj preporuci navodi, "romanu koji je povremeno istorija, i istorija koja je povremeno roman".

Glavni junak romana Demjan Lavrentjevič Parkinson, izumitelj strašne bolesti, umire od iscrpljenosti 1947. godine u logoru na Kolimi pod lažnim imenom Nikolaj Nikolajevič Kuznjecov.

Do tog dana on pokušava da iz perspektive čudne bolesti promeni okolinu, sastavljajući fragmente odavno razbijene celine integralne slike sveta.

Dobitnik nagrade Svetislav Basara u vrlo kratkom obraćanju novinarima istakao je da "čovek ne zna da li je bolje dobiti ili ne dobiti NIN-ovu nagradu. Ako je ne dobije, to je nedostatak, ako je dobije, naći će se u gužvi".

Basara je 1998. godine oštro polemisao sa žirijem za NIN-ovu nagradu, koji je priznanje dodelio Milovanu Danojliću za roman "Oslobodioci i izdajnici", i tada najavio da povlači i svoja buduća dela iz buduće konkurencije za to priznanje.

Nakon izlaska novog romana, Basara je izjavio da je pre objavljivanja "izrazio želju da na koricama stoji 'Van konkurencije za Ninovu nagradu'", ali da su ga "odgovorili od toga".

Novčana vrednost ovogodišnje NIN-ove nagrade za roman godine je 7.000 evra, u dinarskoj protivvrednosti, a priznanje će Basari biti uručeno 25. januara u beogradskom "Aeroklubu".

Prošlogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade je Miro Vuksanović za roman-azbučnik "Semolj zemlja".

NIN-ova nagrada prvi put je dodeljena 1954. godine Dobrici Ćosiću za roman "Koreni", a to priznanje nije dodeljeno samo jednom, 1959. godine.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE