• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Španci grade arenu po Pikasovom nacrtu

Iako svi znaju da je obožavao koridu, malo je onih kojima je poznat podatak da je arena za borbu sa bikovima jedina gradjevina koju je ikada projektovao slavni španski slikar Pablo Pikaso.

Iako svi znaju da je obožavao koridu, malo je onih kojima je poznat podatak da je arena za borbu sa bikovima jedina gradjevina koju je ikada projektovao slavni španski slikar Pablo Pikaso.

Gradjevina po njegovom nacrtu buće sazidana u Malagi, rodnom mestu začetnika kubizma, a ne u Madridu kako je sam Pikaso planirao.

Ideja za arenu rezultat je Pikasovog druženja sa matadorom Luisom Miguelom Dominguinom, rekla je italijanska glumica Lucija Bose, udovica borca sa bikovima i Pikasova prijateljica.

"Jednom smo bili u Pikasovoj kući kad je on napravio skice onoga što želi i tada je stigao arhitekta", rekla je Lucija Bose. Konačan projekat arene potpisali su Pikaso, Dominguin i arhitekta Antonio Bonet.

Lucija je navela da je "uvek mislila da još nije pravi trenutak za tako nešto“ i dodala da je sada „sasvim sigurna da je došlo vreme da se taj projekt realizuje".

"Originalna Pikasova zamisao su bili kipovi matadora u arkadama, pomalo nalik rimskom Koloseumu“, rekla je glumica.

Pikaso je planirao da izgradi arenu u Madridu, ali je španski diktator Francisko Franko, koji je tada vladao, stavio veto na izgradnju. U medjuvremenu je, 1973. godine, Pikaso umro.

Arhitekta Hoze Manuel Garsija Perez, koji je podržao projekat, izrazio je uverenje da će nekoliko firmi podržati izgradnju u rodnom gradu slavnog slikara, dodajući da su planovi već predstavljeni gradskim i regionalnim vlastima Malage.

Garsija Perez je rekao da je saradnja svih zainteresovanih arhitekata dobrodošla, dodajući da gradjevina ne bi bila namenjena samo borbi sa bikovima već bi se u njoj održavali raznovrsni dogadjaji.

Medju Pikasovim delima je i "Borba sa bikovima i golubovi" koje je nacrtao 1890. godine, kad je imao samo devet godina.


(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE