• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trgovina umetničkim delima u punom cvatu

Vodeći evropski sajmovi na kojima se nude dela savremene umetnosti otvaraju se ove godine uz osetan rast cena, ponude i potražnje i rastući trend da novi bogataši, posle nekretnina, ulažu u umetnost.

Vodeći evropski sajmovi na kojima se nude dela savremene umetnosti otvaraju se ove godine uz osetan rast cena, ponude i potražnje i rastući trend da novi bogataši, posle nekretnina, ulažu u umetnost.

"Što više rastu cene sve više se vraća poverenje u dalju ekspanziju tržišta savremene umetnosti, pa je samim tim i sve više ljudi koji žele da kupuju i investiraju u savremenu umetnost", izjavio je osnivac i direktor londonske firme za tržište umetninama "ArtTactic" Anders Piterson.

Nemački grad Keln će na četvorodnevnom Sajmu savremene umetnosti u aprilu okupiti svetsku elitu u trgovini umetničkim predmetima. Očekuje se da će ta 41. po redu manifestacija "Art Keln", uz učešće više od 20 zemalja i 180 umetničkih galerija iz čitavog sveta, privući velike kupce.

"Interesovanje publike za savremenu umetnost je ogromno i u ovom trenutku se ne vidi kraj toj strasti", rekao je za nemačku agenciju DPA direktor "Art Kelna" Žerar Gudrou.

Samo tri meseca posle Kelna očekuju se, jedno za drugim i to u kratkom roku, otvaranje 52. Venecijanskog bvijenala, švajcarskog Sajma umetnosti "Art Bazel" i dveju manifestacije u Nemačkoj - "Dokumenta" i "Skulpture".

U septembru medjunarodno tržište umetnosti za centar ima "Art Forum" u Berlinu, a potom se, krajem godine, seli na Sajam savremene umetnosti u Istanbul.

Globalna kretanja u ekonomiji i na finansijskim tržištima, kao i cene nekretnina podstiču cvetanje tržišta umetnosti širom sveta što je dokaz opšteg ekonomskog prosperiteta, navode stručnjaci.
Oni posebno ukazuju na relativno skoru pojavu klase novih bogataša u zemljama bivšeg komunizma poput Rusije i Kine, koji su kupci umetničkih predmeta.

"Art Tactic" je u novembru prošle godine zabeležio rekord od 94 indeksna poena kao svojevrstan "puls" kretanja cena savremenih umetničkih predmeta.
Indikator je u strelovitom usponu u odnosu na maj 2005. godine, a sačinjen je na osnovu odgovora 180 vodećih kolekcionara, dilera i aukcionarskih kuća.

Cene umetnina porasle su u 2006. godini u SAD za 27 odsto, a na aukcijama u Njujorku su u prošloj godini postignute rekordno visoke cene.
Posebno interesovanje u Americi privukli su umetnici iz Kine i Indije.

Interesovanje za umetničke predmete moglo bi u 2007. da ugrozi samo eventualni nagli pad indeksa ekonomske aktivnosti u SAD.
U medjuvremenu, svet je doživeo "bum" tražnje luksuznih predmeta i vrtoglavi rast cena savremene umetnosti.

Dve vodeće svetske aukcionarske kuće "Sotbi" i "Kristi" ostvarile su prošle godine 200 miliona dolara prodaje umetničkih predmeta iz Azije, što je 10 puta više nego 2004.

Analitičari očekuju da nova generacija umetnika u Kini zaseni etablirane vrednosti na Zapadu, tim pre što Sajmovi na kojima se izlažu dela savremene umetnosti doživljavaju procvat.

Zanimljivo je da je čak 50.000 posetilaca prošlog meseca videlo izložbu Bazelske umetnosti u Majamiju, kao i da sličan sajam umetnina "Art Keln" sada priprema u Palma de Majorki (Španija).
Taj sajam umetnina otvoriće vrata publici prvi put u septembru ove godine i na njemu će izlagadi čak 60 svetskih galerija.

Ne manju pažnju privlači Umetnički sajam u Dubaiju, koji počinje u martu ove godine i koji će za temu imati savremenu indijsku umetnost.

(Tanjug)




Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE