• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moguća Isusova grobnica otvorena za javnost?

Izraelske vlasti spremne su da otvore za javnost 2.000 godina staru grobnicu u Jerusalimu, za koju autori novog dokumentarca tvrde da je konačno mesto počinka Isusa iz Nazareta i njegove porodice, javljaju danas mediji u Izraelu.

Izraelske vlasti spremne su da otvore za javnost 2.000 godina staru grobnicu u Jerusalimu, za koju autori novog dokumentarca tvrde da je konačno mesto počinka Isusa iz Nazareta i njegove porodice, javljaju danas mediji u Izraelu.

U poslednjih 1.700 godina verovalo se da je Isusov grob u Crkvi svetog groba, u jerusalimskom hrišćanskom kvartu. Najveće hrišćanske crkve nadmetale su se da nadgledaju to mesto, jedno od najsvetijih u hrišćanstvu.

Medjutim, producenti novog dokumentarca "Izgubljen Isusov grob", televizijskog kanala Diskaveri, tvrde da su crkve oko pet kilometara daleko od groba.

Dokumentarac je premijerno prikazan u ponedeljak u Njujorku, a uskoro će se prikazati u Velikoj Britaniji i u Izraelu.

Dokaz za nove tvrdnje su natpisi na nekoliko sarkofaga u grobnici, nadjenoj još osamdesetih godina prošlog veka, u jednoj pećini, u kvartu Istočni Talpiot u južnom Jerusalimu.

Sudeći po natpisima u njima su, izmedju ostalih, sahranjeni Isus, Marija i Josif.

Prema tvrdnjama izraelskih arheologa, ta imena su bila česta na početku nove ere i nisu dokaz da se radi o porodici Isusa Nazarećanina, koja je živela daleko na severu, u Galileji.

Dokumentarni film Simhe Jakobovica, rodjenog Izraelca, koji živi u Kanadi, medjutim, kako on tvrdi, daje pregršt statističkih dokaza, zasnovanih na naučnom istraživanju, da pećina jeste grobnica Isusa i njegove familije, uključujući i Mariju Magdalenu i njihovog sina.

Na tome se zasniva teorija da Isus nije uskrsnuo iz mrtvih, već da je umro prirodnom smrću, nakon što je Marija Magdalena rodila dete. Crkveni tradicionalisti čistim bogohuljenjem smatraju tvrdnje da "crkva Hristovog groba nije sveta, već da je Isus sahranjen podalje od nje".

Izraelski arheolog profesor Amos Kloner, koji nadgledao iskopavanja pećine, pojačao je osude označivši da je dokumentarac konfuzan, i kritikovao je mešanje činjenica i fikcije na holivudski način, jer navode na pogrešan put.

Režiser Jakobovic sada sanja o mogućnosti da bolje istraži grobnicu jer je njemu i njegovom kolegi bilo dozvoljeno, kako je rekao, da udju u nju izmedju redova stambenih zgrada, samo nakratko, za vreme snimanja, uz dozvolu stanara.
"Mi smo ponovo otkrili grob. Grob je tamo. To je početak," rekao je Jakobovic.

Čuveni režiser Džejms Kamerun, izvršni producent dokumentarca, izjavio je da je način sahranjivanja, koji se vidi u nadjenoj grobnici, primenjivan samo jedan vek, u Isusovo vreme, za oko 80.000 duša.
"Isus je bilo jako popularno ime u periodu drugog hrama (jevrejskog)," ponovio je izraelski arheolog Dani Bahat, označivši dokumentarac, poput "Da Vinčijevog koda", čistom fikcijom.

Neki protestanti od ranije veruju da je grob Isusa van zidina starog jerusalimskog hrama, gde ce nalazi Crkva Svetog groba.

Većina hrišćana, medjutim, veruje i po svoj prilici će nastaviti da veruje da je grob baš u toj crkvi, bez ozbira šta se tvrdi u novom dokumentarcu. Hodočasnici će takodje nastaviti da dolaze u Sveti grad i idu Isusovim stopama.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE