• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izašao roman "Gojine utvare", film na FEST-u

Izdavačka kuća "Laguna" iz Beograda objavila je roman "Gojine utvare" Žan-Kloda Karijera, prema kojem je nastao i istoimeni film Miloša Formana, koji se premijerno prikazuje na FEST-u.

Izdavačka kuća "Laguna" iz Beograda objavila je roman "Gojine utvare" Žan-Kloda Karijera, prema kojem je nastao i istoimeni film Miloša Formana, koji se premijerno prikazuje na FEST-u.

Radnja knjige i filma počinje 1792. godine u Španiji, kada Ines, lepa muza poznatog slikara Fransiska Goje, postane žrtva španske inkvizicije, koja je optužuje za jeres.

Goja moli za njen život posredstvom starog prijatelja Lorenca, monaha željnog vlasti. Ines je zarobljena, mučena i ostavljena da trune u tamnici, sve dok Lorenca ne proteraju iz crkve.

Nakon dvadesetak godina, njih troje se nalaze, pošto Francuska, koja je okupirala Španiju, ukida inkviziciju i oslobadja zatvorenike, a Lorenco postaje Napoleonov glavni tužilac protiv bivših španskih saveznika.

Pisac, scenarista i libretista Žan-Klod Karijer rodjen je 1931. godine u Francuskoj. Svoj prvi roman "Gušter" objavio je 1957. godine, a potom su usledile knjige "Savez", "Rečnik gluposti", "Antologija humora", "Rečnik otkrića", "Sitnice sa ovoga sveta" i "Ako biste izvoleli, Ajnštajne".

Kao scenarista, Karijer je saradjivao sa velikanima režije Luisom Bunjuelom, Lujom Malom, Andžejom Vajdom, Žan-Lujem Baroom, Piterom Brukom, Folkerom Šlendorfom... Sa Formanom je već saradjivao na scenariju za film "Svlačenje" iz 1971. godine.

Karijer je 1983. ovenčan prestižnom nagradom "Cezar" za originalni scenario za film "Povratak Martena Gera", a 1989. primio je "Oskara" za najbolju adaptaciju za "Nepodnošljivu lakoću postojanja", reditelja Filipa Kaufmana, po literarnom predlošku Milana Kundere.

Ulaznice za premijernu projekciju filma "Gojine utvare", koja je na programu u utorak od 19.30 časova u Sava centru, već su rasprodate, a reprizna projekcija zakazana je za sredu u podne.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE