• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Muž pokojne pijanistkinje "lažirao" snimke

Muž jedne britanske pijanistkinje, slavljene kao "nacionalno blago", priznao je da je koristio snimke drugih pijanista da bi svojoj umirućoj supruzi obezbedio priznanje kritike.

Muž jedne britanske pijanistkinje, slavljene kao "nacionalno blago", priznao je da je koristio snimke drugih pijanista da bi svojoj umirućoj supruzi obezbedio priznanje kritike.

Pijanistkinja Džojs Hato, nekadašnji koncertni umetnik, preminula je lane u junu u 77. godini.

Sa javnim nastupima prekinula je još 1976. godine kad je saznala da boluje od raka, ali uprkos bolesti nastavila je da snima u studiju gde su zabeležena 104 dela Šopena, Bramsa, Lista, Betovena, Šuberta, Rahmanjinova i drugih, sva u produkciji njenog supruga Vilijama Baringtona Kupa (76).

Tokom dve poslednje godine njenog života pohvale su bile jednoglasne. Jedan kritičar je čak tvrdio da je Džojs Hato "najveća živa pijanistkinja, za koju je malo ko čuo". Njeni kompakt diskovi, do kojih se teško dolazilo, postali su medju ljubiteljima klasične muzike "nešto što se mora imati".

Kada je preminula, britanska štampa (Tajms) odala je počast osobi koju je ocenila kao "nacionalno blago" i ženi "nadčovečanske energije" (Indipendent).

Medjutim, njen suprug priznao je u jednom pismu čiju je sadržinu ovih dana obelodanio specijalizovani časopis "Gramofon", da se to zakasnelo priznanje podjednako odnosi na njegov talenat koliko i na talenat njegove žene.

Da bi posle karijere koja je po njemu bila "nepravedno potcenjena" doživela iluziju velikog završetka, on je nasnimavao izvodjenja drugih pijanista i proturao ih kao izvodjenja svoje supruge.

Vilijam Barington Kup kaže je to u početku radio da bi "pokrio njeno brundanje zbog bolova" koje je osećala dok je svirala.

Potom je počeo da traži pijaniste čija su stil i interpretacija ličili na način muziciranja njegove supruge i da ubacuje kraće delove sa njihovih snimaka da bi pokrio te zvuke.

S vremenom "pozajmljivao je" sve duže delove i naučio da vešto manipuliše zvukom. Koristio je kompakt diskove madjarskog pijaniste Lasla Simona, rusko-izraelskog umetnika Jefima Bronfmana, italijanskog pijaniste Karla Grantea i drugih.

Ističući da žali zbog učinjenog i ocenjujući da je postupio nepromišljeno, nepošteno i ilegalno, Vilijam Barington Kup je priznao da njegova supruga nikada nije saznala za njegove manipulacije, javile su agencije.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE