• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Knjiga o Tarkovskom " Vizuelna fuga"

Književni "prateći" program FEST-a obogaćen je jednom izuzetno dragocenom knjigom dvoje autora iz SAD i Kanade Vide Taranovski Džonson i Grejema Petrija "Vizuelna fuga - Filmovi Andreja Tarkovskog".

Književni "prateći" program FEST-a obogaćen je jednom izuzetno dragocenom knjigom dvoje autora iz SAD i Kanade Vide Taranovski Džonson i Grejema Petrija "Vizuelna fuga - Filmovi Andreja Tarkovskog".

U ekskluzivnom razgovoru za Tanjug Vida Taranovski Džonson rekla je da je knjiga objavljena za englesko govorno područje 1994. godine i da je dugo nastojala da se pojavi i njen srpski prevod što se tek sada ostvarilo zahvaljujući saradnji izdavačkih kuića "Besjede" iz Banjaluke i "Ars libri" iz Beograda.

Ona je specijalno za ovu priliku stiugla iz SAD gde je redovni profesor na Univerzitetu Tafts u Bostonu, direktor Programa za ruski jezik i kulturu i već duže vreme drži kurseve iz istorije ruskog filma.

Džonson je rekla da je do saradnje na knjizi izmedju nje i Petrija, profesora univerziteta u Kanadi, gde se bavi istorijom i teorijom filma, posebno evropskog, došlo posle njenog gostovala u Kanadi sa predavanjem o Tarkovskom.

Njihov cilj bio je da za englesko govorno područje napišu knjigu koja će dati celovitu sliku života i dela Tarkovskog ( 1932-1986), jer na tom jeziku nije bilo ozbiljnih studija o najvećem ruskom režiseru posle Ejzenštajna i umetniku koji je bitno uticao na razvoj moderne filmske umetnosti.

Džonson je ispričala koliko je Tarkovski u engleskoj sredini bio neshvaćen i zato su ga često označavali kao " nerazumljivog". Da bi se pripremili za pisanje sveobuhvatne studije o Tarkovskom i njegovim filmovima i da bi ih stavili u odgovarajući odnos prema ruskoj i svetskoj literaturi i filmskim uzorima, oni su njegovih sedam najvažnijih igranih filmova odgledali više od 20 puta i proučili svu gradju do koje su mogli da dodju iz ruskih izvora.

Knjiga ima tri dela, a prvi se bavi umetnikovom biografijom, njegovim metodima, estetikom i radom u kontekstu sovjetskog sistema . Drugi deo obuhvata kritičku analizu njegovih filmova, dok se u trećem bave stilističkim odlikama njegovog opusa, temama koje čine njegov poetski svet , zagonetnim vizuelnim porukama, komplikovanom eliptičnom naracijom...

Ne bez ponosa, Taranovski Džonson je rekla da se ova knjiga još uvek smatra neprevazidjenom i najtemeljnijom o Tarkovskom jer povezuje umetnika i njegeova dela u celinu, zbog čega su je i naslovili "Vizuelna fuga".

Taranovski Džonson je , inače, rodjena u Beogradu i veoma je ponosna na svoga dedu i oca koji su dali svoj doprinos ovoj sredini kao profesori Univerziteta.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE