• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Abu Dabi dobija "Luvr na pesku"

Vlade Ujedinjenih arapskih emirata i Francuske potpisale su u Parizu sporazum o izgradnji neke vrste replike čuvenog pariskog muzeja Luvr u Abu Dabiju.

Vlade Ujedinjenih arapskih emirata i Francuske potpisale su u Parizu sporazum o izgradnji neke vrste replike čuvenog pariskog muzeja Luvr u Abu Dabiju.

Reč je o projektu vrednom nekoliko stotina miliona dolara, koji uključuje 30-godišnji bilateralan sporazum u skladu s kojim će u novom muzeju biti izlagana dela iz pariskog Luvra, ali i muzeja savremene umetnosti “Žorž Pompidu”, muzeja "Orsej" i palate u Versaju.

Francuski ministar kulture Reno Donedije de Vabr i šef turističke organizacije Abu Dabija, šeik Sultan bin Tanun Al Nahajan, potpisali su sporazum u Abu Dabiju koji omogućava izgradnju 24.000 kvadratnih metara muzeja koji će biti otvoren 2012. godine.

Predsednik Žak Širak uputio je poruku koju je pročitao ministar Donedije de Vabr, u kojoj je istakao da su Emirati "ušli u partnerstvo sa najposećenijim i najpoznatijim svetskim muzejom".

Projekat Luvra u Abu Dabiju uradio je francuski arhitekta Žan Novel. Ovo je drugi po redu veliki ugovor koji je potpisao Abu Dabi u oblasti kulturne politike, nakon što je najavljeno da će u njemu biti izgradjen odeljak Gugenhajmovog muzeja, za koji je projekat uradio slavni američki arhitekta Frank Geri.

Ideja o izmeštanju svetskih muzeja ne dopada se nekim od priznatih francuskih stručnjaka u ovoj oblasti, koji smatraju da nova politika muzeja vodi ka "trci za profit".

Za pozajmicu umetničkih dela, medju kojima su i brojna remek-dela, Luvr će dobiti 700 miliona evra od kraljevske porodice Emirata.

Više od 4.000 arheologa, istoričara umetnosti i kustosa potpisali su peticiju u kojoj su tražili da se u francuskim muzejima zadrže integralne kolekcije i da se odrede pravila za izvoz kulturnog nasledja. Oni smatraju da su razlozi za izmeštanje kolekcija finansijske i političke, a ne umetničke prirode.
Donedije de Vabr je odgovorio da "namera nije da razvijamo komercijalne aktivnosti i tražimo profit radi profita, već je tu reč o tome da se francusko umeće u ovoj oblasti internacionalizuje".

Pristalice izmeštanja objašnjavaju da je reč o svojevrsnoj "evoluciji" u kojoj se slavni francuski muzej preobražava od arhaične institucije u modernu i dinamičnu.
(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE