• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preminuo autor crtanog filma "La linea"

Osvaldo Kavandoli, autor legendarnog crtaća "Gospodin Linija" (La Linea) preminuo je prošlog vikenda u 87. godini života.

Osvaldo Kavandoli, autor legendarnog crtaća "Gospodin Linija" (La Linea) preminuo je prošlog vikenda u 87. godini života.

Kavandoli je profesionalnu karijeru započeo kao dizajner u automobilskoj kompaniji "Alfa Romeo", ali je nakon toga postao autor crtanih filmova, i 1969. godine proslavio se serijom animiranih serija o "liniji".

Crtana serija nastala je kao deo reklamne kampanje za proizvodjača kuhinjskih pomagala - "Lagostina".

Genijalna, a istovremeno krajnje jednostavna grafička koncepcija, koristila je samo jednu jedinu liniju za stvaranje lika "s dušom i karakterom", a uz crtež, Linijieva raspoloženja dočaravali su još samo neratikulisano brbljanje Karla Bonimija, i boje pozadina, od kojih je zelena značila zadovoljstvo, crvena bes, a plava ravnodušnost.

Priča je uvek imala istu radnju: Linija bi na početku pozdravio svog autora, zatim bi šetao po ravnoj liniji, sve dok ne bi naišao na neku prepreku, najčešće kraj spomenute linije. Tu bi se Linija razbesneo sve dok autor ne bi nacrtao "rešenje".

Od ukupno 225 epizoda crtaća, Kavandoli je nacrtao i tri specijala: "La linea - W.A.Mozart", "Eroslinea" i "Sexlinea", a celi serijal je doživeo veliki komercijalni uspeh, i prikazan je u više od 40 zemalja širom sveta.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE