• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba o Djuri Jakšiću u Novom Sadu

Biblioteka Matice srpske u Novom Sadu priredila je izložbu povodom 175. godišnjice rodjenja srpskog književnika i slikara Djure Jakšića (1832-1878), saopštila je u četvrtak ta ustanova.

U izboru iz obimne gradje ove biblioteke i Matičinog rukopisnog odeljenja, predstavljeno je Jakšićevo pisano stvaralaštvo, reprodukcije u boji umetnikovih kompozicija, izbor iz literature o njegovom životu i radu i faksimili pisama.

Prateći katalog izložbe sadrži odlomke tekstova Jovana Skerlića, Isidore Sekulić, Milana Kašanina, Zorana Gluščevića, Božidara Kovačeka, Mira Vuksanovića, Milivoja Nikolajevića, Mirjane D. Stefanović i drugih autora.

Jakšić je rodjen u Srpskoj Crnji u Banatu, a posle nedovršene gimnazije u Segedinu učio je crtačku školu. Boravio je u Pešti, Beogradu, Velikom Bečkereku, Beču i Minhenu, da bi nakon povratka u Srbiju učiteljevao u raznim mestima.

Jakšić je pisao u romantičarskom stilu rodoljubive, lirske i epske pesme, nekoliko drama, kao i četrdesetak pripovedaka u kojima slika savremeni život i izražava nezadovoljstvo okruženjem i ondašnjim društvenim prilikama.

Bio je jedan od naših najdarovitijih slikara 19. veka, izraziti predstavnik romantizma u srpskom slikarstvu, autor poznatih kompozicija "Devojka u plavom", "Pogibija Karadjordjeva", "Odmor posle boja" i drugih.

Postavka izložbe o Jakšiću, autorke Ksenije Šulović, u Matici Srpskoj traje do 12. aprila.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE