• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ruski carski balet u Beogradu

Ruski carski balet - Zvezde Boljšoj Teatra, nastupiće u subotu uveče u Centru "Sava" sa baletskim predstavama "Karmen" i "Bolero".

Ruski carski balet - Zvezde Boljšoj Teatra, nastupiće u subotu uveče u Centru "Sava" sa baletskim predstavama "Karmen" i "Bolero".

Trupa koja je beogradsku publiku prošle godine oduševila izvodjenjem klasičnih ruskih baleta "Labudovo jezero" i "Uspavana lepotica",na novom gostovanju predstaviće se savremenim muzičko-scenskim delom "Karmen" Rodiona Ščedrina i "Bolerom" Morisa Ravela. Sa istim programom trupa je gostovala 14. marta u Zagrebu.

Beogradska publika uživaće u trosatnoj predstavi čuvene baletske trupe koju su pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta 1994. godine osnovali Gedeminas Taranda, umetnički direktor Ansambla i član Boljšoj teatra i Nikolaj Anokhina a na inicijativu primabalerine Maje Pliseckaje, počasne predsednice Ansambla.

Trupu čini 40 baletskih igrača iz najboljih baletskih škola - Moskve, Sankt Petersburga i Perma, a mnogi od njih su solisti Boljšoj Teatra - Ljudmila Semeniaka, Andrijenko, Pavlova, Juri Posokhov (San Fransisco Ballet), Černobrovkina i Zababurin (Stanislavski Teatar Balet), Patrik Dupont (Grand Opera), Kumakava (Kovent Garden), Kulik, Ruzimatov, Kunakova, Samodurov (Marinski Teatar), Ratmanski, Aiupova i mnogi drugi.

Baletska predstava "Karmen" nastala je 1967. godine na osnovu istoimene proslavljene Bizeove opere, a autor je posvetio svojoj supruzi Maji Pliseckaji.

Balet je premijerno izveden iste godine na sceni moskovskog Boljšoj teatra u koreografiji Kubanca Alberta Alonsa, a naslovnu ulogu je igrala jedna od najvećih balerina svih vremena, primabalerina Pliseckaja.

U ovom baletu i Ravelovom "Boleru" koji se smatra jednim od najvećih remek dela svetske muzike, kao solisti na beogradskoj predstavi nastupiće Alija Tanikpajeva i Kiril Radev.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE