• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Umetnička dela vraćena u muzej u Kabulu

Oko 1.300 avganistanskih etnografskih i arheoloških predmeta vraćeno je u Nacionalni muzej u Kabulu, u okviru najveće akcije vraćanja umetničkih dela u poslednjih 70 godina.

Oko 1.300 avganistanskih etnografskih i arheoloških predmeta vraćeno je u Nacionalni muzej u Kabulu, u okviru najveće akcije vraćanja umetničkih dela u poslednjih 70 godina.

Neki od umetničkih predmeta izvadjeni su iz sanduka tokom male svečanosti održane ispred muzeja u prisustvu ministara i diplomata.

UNESCO je procenio da su bezbednosni uslovi u Kabulu dovoljno dobri i odobrio vraćanje umetničkih predmeta iako je pobuna talibana, pre svega na jugu i istoku zemlje u punom jeku, prenele su agencije.

Osnovan 1930. godine Muzej u Kabulu opljačkan je i dobrim delom razrušen tokom gradjanskog rata 1992-1996 i za vreme fundamentalističkog režima talibana (1996-2001), kada su uništene i čuvene statue Bude u Bamijanu. Muzej je ponovo otvoren 2004. godine uz podršku Uneska.

"Veliki deo avganistanskog umetničkog blaga nam je vraćen. To pokazuje da je vreme pljački prošlo, da je nestabilnost prestala i da svo umetničko blago Avganistana može da bude vraćeno u zemlju", rekao je avganistanski ministar informisanja i kulture Abdul Karim Huram.

Čuvani od 1999. godine u "Avganistanskom muzeju u egzilu" u mestu Bubendorf, u Švajcarskoj, umetnički predmeti preneti su u avganistansku prestonicu transportnim avionom nemačke vojske.

To je najveća operacija vraćanja umetničkih dela u zemlju porekla od 1939. godine, kada je na hiljade umetničkih dela nakon "izbeglištva" u Ženevi zbog španskog gradjanskog rata vraćeno u muzej Prado u Madridu, rekao je Pol Biherer-Diči koji je rukovodio "Avganistanskim muzejom u izbeglištvu".

Zbirka Muzeja u Kabulu sklonjena je krajem devedesetih godina kako bi se spasilo avganistansko umetničko nasledje od režima talibana koji su u avganistanskim domovima zabranili televizore i krenuli u uništavanje statua i drugih umetničkih dela koja predstavljaju čovekov lik ocenjujući ih kao suprotne islamu.

Vraćanje umetničkih dela u Kabul, od kojih su neka stara 2.300 godina, treba da pomogne Avganistanu da ponovo otkrije svoj kulturni identitet, rekao je Biherer-Diči.

Posle trideset godina rata, najveći deo baštine jeftino je rasprodat, opljačkan i uništen. To znači da pamćenje zemlje više nije na dohvat mlade generacije Avganistanaca, naveo je on.

Oko 70 odsto umetničkih predmeta i dela iz Muzeja u Kabulu opljačkano je za vreme gradjanskog rata, a talibani su uništili više od 2.000 statua, navodi se u izveštaju UNESCO-a.

Avganistan želi da vrati i ostala svoja umetnička dela rasuta po svetu, medju kojima ona koja se trenutno nalaze u Londonu, istakao je pomoćnik avganistanskog ministra za kulturu Omar Sultan.

Avganistanska vlada takodje namerava da zatraži pomoć od UNESCO-a, kako bi muzeji širom sveta ovoj azijskoj zemlji vratili njena umetnička blaga.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE