• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mladen Markov dobio nagradu "Bora Stanković"

Jedan od doajena srpske proze Mladen Markov dobitnik je nagrade "Bora Stanković" za roman "Teskoba", u izdanju Zavoda za udžbenike, saopštio je u ponedeljak žiri.

Jedan od doajena srpske proze Mladen Markov dobitnik je nagrade "Bora Stanković" za roman "Teskoba", u izdanju Zavoda za udžbenike, saopštio je u ponedeljak žiri.

Predsednik žirija Marko Nedić je rekao da je odluka o laureatu doneta jednoglasno i da je u obzir uzet njegov opus, jer je praksa da se ova nagrada, koja se daje prevashodno za jednu knjigu priča ili roman, stavi u kontekst celokupnog stvaralaštva izabranog autora.

Obrazlažući odluku, Nedić je rekaoda je Markov značajan autor, čija se knjiga bavi temom suočavanja sa vlastitim životom i njegovim smislom.
On je objasnio da se radi o slojevitom delu u kome je prisutan narativni tok sa preplitanjem slika iz prošlošti i sadasnjosti, sa autobiografskim i aktuelno političkim slojem.

Nedić smatra da će glavni lik romana Aleksa Bačvanski ostati da zrači u našoj književnosti.

Aleksandar Jovanović je knjigu označio kao svojevrsni rezime Markova, delo koja jeste usporeno, ali nije dosadno i puno je životne mudrosti.

Na konferenciji za novinare, povodom 41. "Borine nedelje" koja će se održati od 23. do 29. marta u Vranju, urednik programa Miroslav Cera Mihajlović, koji je i predstavnik organizatora ove kulturne manifestacije Književne zajednice " Borislav Stanković", požalio se da Ministarstvo kulture ima maćehinski odnos prema "Borinoj nedelji", za koju izdvaja simboličnu sumu i da ceo teret snosi opština Vranje.

Protestu Mihajlovića priključio se Jovanović, koji je rekao da Borina nedelja ima kulturni, nacionalni i strateški značaj , a laureat Markov je pridružio svoj glas, zahtevajući da se toj kulturnoj manifestaciji posveti veća pažnja, zbog Bore Stankovića koji je jedan odnajvećih srpskih pisaca svih vremena .

On, kao dobitnik NIN-ove i Andrićeve nagrade, smatra ovo priznanje najvećom čašću jer je, uz Andrića, Stanković njegov literarni uzor.

MIhajlović je najavio da će Borinu nedelju otvoriti Dobrilo Nenadić, prošlogodišnjidobitnik nagrade.

Poseban program je posvećen Ljubivoju Ršumoviću koji obeležava pola veka književnog rada, a uslediće veče u čast dobitnika NIN-ove nagrade Svetislava Basare.

Tema okruglog stola je " Dijalekti i srpska književnost", dok će svoju najnoviju knjigu " Aša" predstaviti Radovan Beli Marković.

Na završnoj večeri biće uručena nagrada Markovu, a članovi žirija će govoriti o njegovom delu.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE