• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beogradski festival igre od 14. do 28. aprila

Beogradski festival igre koji će biti održan od 14. do 28. aprila, predstaviće najznačajnije baletske i savremene plesne kompanije, i najpoznatije svetske koreografe.

Beogradski festival igre koji će biti održan od 14. do 28. aprila, predstaviće najznačajnije baletske i savremene plesne kompanije, i najpoznatije svetske koreografe.

Ideja kojom je pokrenut koncept beogradskog festivala igre je da predstavi značajna stremljenja savremene igre; nove produkcije, poznate koreografe i igrače, donosno uspostavi nove standarde i estetiku, kao i komunikaciju sa domaćom i inostranom publikom, navodi se u saopštenju organizatora.

"Značaj Četvrtog beogradskog festivala igre je, pre svega, u tome što Beograd predstavlja kao mesto u kome kultura ima tradiciju i prespektivu", rekla je zamenica gradonačelnika Radmila Hrustanović na konferenciji za novinare.

Festival su osnovali Aja Jung i Nebojša Bradić, na inicijativu Medjunarodnog saveta za igru CID UNESCO iz Pariza, a jedan od pokrovitelja je i Svetska plesna alijansa (WDA).

"Festival je zamišljen kao smotra najvećih zvezda plesnog univerzuma, koja će od Beograda, u periodu od 14. do 28. aprila, napraviti svetsku plesnu prestonicu", rekla je novinarima Aja Jung.

Uravnik Beogradskog dramskog pozorišta Nebojša Bradić naglasio je da bez odgovarajuće podrške partnera, u prvom redu republičkog ministarstva kulture, gradskog sekretarijata za kulturu i ambasada zemalja koje će ove godine imati predstavnike na festivalu, realizacija jednog ovako velikog dogadjaja ne bi bila moguća.

"Pored toga što je uspeo da pokrene domaće kapacitete, zančaj festivala jeste i disperzija u regionu, pre svega u vidu prisustva medija, ali i posetioca; kao i činjenica da će mladi imati priliku da 'upiju' kvalitetan umetnički sadržaj i oplemene duh", dodao je Bradić.

Konferenciji za novinare prisustvovali su i ambasadori svih zemalja koje će na ovoj prestižnoj smotri imati predstavnike. Njihova zajednička ocena jeste da kulturni dogadjaji poput beogradskog festivala igre otvaraju vrata i stvaraju prostor da organizatori, umetnici, novinari, i publika zajedno uživaju u plesnoj umetnosti.

Na prethodnim festivalima nastupili su: Balet Marijanskog teatra iz Sankt Peterburga sa koreografijama Žorža Blanšina, Balet pariske Opere sa postavkama Vilijama Forsajta, Rudolfa Nurejeva i Morisa Bežara, Nacionalna plesna kompanija iz Madrida sa kreacijama čuvenog Nača Duata, Holandski plesni teatar sa koreografijama Jirži Kilijana, i drugi.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE