• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Remek dela Narodnog muzeja u Italiji

Izložba "Impresionisti, simbolisti, avangarda", na kojoj je predstavljeno 120 remek dela evropske umetnosti s kraja 19. i početka 20. veka iz zbirki Narodnog muzeja u Beogradu, naredna tri meseca gostuje u italijanskom gradu Komo.

Izložba "Impresionisti, simbolisti, avangarda", na kojoj je predstavljeno 120 remek dela evropske umetnosti s kraja 19. i početka 20. veka iz zbirki Narodnog muzeja u Beogradu, naredna tri meseca gostuje u italijanskom gradu Komo.

Izložba, koja je otvorena 24. marta u Vili Olmo u Komou, trajaće do 15. jula, a organizovana je pod visokim pokroviteljstvom predsednika Italije i Ministarstva kulture Italije, rečeno je novinarima u Narodnom muzeju u Beogradu.

Direktorka Narodnog muzeja Tatjana Cvjetićanin istakla je da su italijanskoj javnosti predstavljena neka od najvrednijih dela začetnika moderne evropske umetnosti, poput Pabla Pikasa, Ogista Renoara, Edgara Degaa, Anrija Matisa, Pola Gogena, Kloda Monea, Pola Sezana, Anrija de Tuluz Lotreka i drugih.

Organizatori izložbe u Komu očekuju da će postavku Narodnog muzeja u Vili Olmo posetiti najmanje 200.000 ljudi, a tamošnji mediji s velikim interesovanjem propratili su njeno otvaranje, rekla je Cvjetićaninova.

Remek dela moderne svetske umetnosti iz zbirke Narodnog muzeja predstavljena su tokom poslednjih nekoliko godina na izložbama u Beču, Moskvi, Hagu i u sedam japanskih gradova.

"Politika Narodnog muzeja je da pokazuje svoja remek dela u svetu, budući da zbog rekonstrukcije trenutno ne može da ih izlaže u Beogradu. Predstavljanje naših dela u svetu veoma nam je važno, jer je to najbolja reklama za ovaj muzej i mogućnost da se privuče inostrana publika", rekla je Cvjetićaninova.

Ona je izrazila nadu da će, nakon rekonstrukcije zgrade Narodnog muzeja koja bi trebalo da bude završena 2010. godine, ta dela konačno biti dostupna i domaćoj publici.

Viši kustos Zbirke stranih autora Kabineta grafike Narodnog muzeja, autor izložbe Dragana Kovačić, rekla je da postavka u Komou obuhvata i neka nova dela, pre svega radove avangardnih umetnika, koji nisu bili izlagani na prethodnim gostovanjima.

Postavka je proširena delima iz kolekcije Ljubomira Micića, crtežima Pita Mondrijana, Lazara Lisickog i Odilena Redona, rekla je Kovačićeva.

Tatjana Cvjetićanin najavila je da će, u okviru "veoma plodne" višegodišnje saradnje Narodnog muzeja s muzejskim ustanovama u Italiji početkom jula, u italijanskom gradu Adrija, biti predstavljen i deo arheološke zbirke Narodnog muzeja.

Na izložbi pod nazivom "Balkan - antička civilizacija izmedju Dunava i Jadranskog mora" biće predstavljeni arheološki eksponati iz perioda starijeg i mladjeg gvozdenog doba i ranog rimskog perioda iz zbirke Narodnog muzeja.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE