• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi "zločin" prema Indijancima

Uprkos protivljenju plemena Hopi, čuvenog glumca Roberta Redforda i molbi američke vlade, maske Indijanaca iz Arizone prodate su na aukciji u Parizu.

Aukcija je organizovana nakon što je sud u Parizu dozvolio da se one stave na licitaciju. Prodato je 70 maski za 930.000 evra.

Advokati plemena Hopi tražili su otkazivanje aukcije i vraćanje maski, za koje ističu da su ukradene 1930-ih i 1940-ih godina iz rezervata na severu Arizone.

Organizator licitacije, aukcijska kuća Druo, tvrdila je da bi sprečavanje prodaje moglo da dovede do ozbiljnih posledica, te da bi to primoralo francuske muzeje da povuku svoje kolekcije.

Za pripadnike plemena Hopi te maske, napravljene od drveta, kože, konjske dlake i pera i obojene živopisnim bojama, predstavljaju svete predmete, preko kojih živi komuniciraju sa duhovima mrtvih.

Prodaja sakralnih indijanskih artefakata je u SAD zabranjeno od 1990. godine.

Američki ambasador u Francuskoj bezuspešno je tražio od zvaničnog Pariza i aukcijske kuće da odgode prodaju, a među onima koji su podržali taj zahtev bio je i glumac Robert Redford koji sebe smatra "bliskim prijateljem" Hopija kojih u Americi ima oko 18.000.

(Tanjug/MONDO - foto: AP/Michel Euler)

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vladisav BB

Pa ljudi se bore za kulturno nasledje cak i onih nad kojima su izvrsili genocid, a Srbija u Parizu debelo placa "ambasadorku pri UNESKU" M.Tomic,nafrakanu frajlu pored koje ce nam uzeti i Visoke Decane!Jadno,sta reci...

Marko

Ovaj novac nije neki problem za SAD ne znam zašto nisu platili pa vratili u SAD maske ako im je toliko stalo a mislim da to duguju Indijancima. Licemerno je da toliko apeluju da se spreči aukcija a da nisu ponudili da oni otkupe.

SERIJE