• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kusturičinih "Sto jada"

Proslavljeni reditelj predstavio svoju drugu knjigu "Sto jada" u izdanju kompanije "Novosti". Matija Bećković mu na promociji poklonio pesmu.

"Šta će sve to tebi?", često je pitanje koje smo najčešće slušali od svojih roditelja kada su želeli da nam na lep način kažu da se okanemo nekih ideja.

Isto to pitanje postavila je Emiru Kusturicu njegova majka kada je bio dečak i kada je imao želju da bude čuvar parka ili "parkaš", pa potom smetlar, odnosno onaj koji zviždukom daje znak kamionu da je svo đubre utovareno i da može da krene.

"Gle, sudbine! Desilo se da sam, posle svih tih 'šta će sve to tebi', došao do epizode na Mokroj gori i ta moja želja da budem parkaš dobilo je svoju višu funkciju. Sada je Mokra gora, možda, i jedina teritorija u Srbiji u kojoj nema papira i razbacanih raznobojnih kesa", rekao je Kusturica na predstavljanju svoje druge knjige "Sto jada", koju je objavila kompanija "Novosti", a koja će biti u prodaji od 24. aprila po ceni od 450 dinara.

Glavni "zaplet" nove knjige, u kojoj je šest odvojenih priča, jeste život u epohi koja je za nama. Doduše, Kusturica smatra da Srbija "upravo sada živi kraj epohe druga Tita".

"Živeli smo u vreme kada su majke žele očajnički da saznaju kolika je očeva plata i čitava priča u porodici se svodila na to. Majka nije želela da iznervira oca, ali se na sve načine dovijala da sazna. Naravno, nikada nije. Ja sam se kao dečak trudio da nikad ne izdam oca, a i da majci kažem da to nije fer", rekao je Kusturica, ispričajući priču da je, spletom okolnosti, ipak jednom od kurira firme saznao kolika je očeva plata, jer je dobio na ruke.

"Taj siže vas u ovoj knjizi vraća u vreme 70-ih, 80-ih godina prošlog veka, vreme koje je bilo potpuno drugačije od ovoga u kojem je dostupno mnogo toga", kaže Kusturica.

Iako je veliki protivnik modernih tehnologija i društvenih mreža, i Kusturica je poklekao. Pisao je knjigu na svom laptopu sa, kako kaže, odličnim word dokumentom, koji mu je bio saveznik.

I pre čitanja knjige, odnosno priča, jasno je da Kusturica nostalgično, ali na duhovit i ironičan način piše o vremenu kojeg se mnogi sećaju sa setom.

Reditelj, muzičar, organizator festivala, vlasnik parka, književnik... Sve je to Emir Kusturica u jednom.Kusturičin prvi roman "Smrt je neprovjerena glasina" prodata je, prema rečima prvog čoveka kompanije "Novosti" Manojla Vukotića, u 114.000 primeraka.

Vukotić, koji je u polušali nazvao Kusturicu, "mladim piscem", poželeo mu je da novom knjigom prevaziđe prodaju prethodne.

Matija Bećković se "boji" da je celokupni Kusturičin rad, zapravo, potencijalna želja da se kandiduje na neku političku funkciju.

"Trebalo bi ispitati zašto je bio u Vladivostoku pre neki dan, juče u Parizu, danas u Beogradu, sutra ko zna gde... Znao bih koja bi funkcija bila u Srbiji, ali on izgleda pretenduje na ceo svet. Samo je pitanje ko bi mogao da mu bude protivkandidat", rekao je akademik na sebi svojstven način.

Bećković je Kusturici poklonio pesmu, koja glasi:

"Zašto si Srbin?
- Da me ubiješ, ne znam!
Ako ne znaš, nemoj ni da budeš.
- Ubij me, hoću!".


(MONDO - foto: MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE