• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Gospođica" Beograđane i zbunila i oduševila

Predstava "Gospođica" po romanu Ive Andrića, u dramatizaciji Marka Foteza i režiji Gorčina Stojanovića, premijerno je izvedena na velikoj sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Predstava je izazvala veliko interesovanje, ali i podeljene ocene.

Naslovnu ulogu - gospođicu Rajku Radaković igra Nataša Ninković. U velikom glumačkom ansamblu su i Vojislav Brajović, Nataša Tapušković, Srđan Timarov, Jasmina Avramović, Milan Marić, Marko Baćović, Vesna Stanković, Anđelika Simić, Stefan Bundalo i Dejan Dedić. Scenografiju je kreirao reditelj Stojanović, kostime Lana Cvijanović, scenski pokret Miloš Paunović.

Ceo ansambl dobio je veliki aplauz, kao što je uobičajeno na premijerama. Aplauza je bilo u nekoliko navrata i na otvorenoj sceni, ali su se u prvim reakcijama gledalaca mogle čuti i zamerke da je predstava preduga i povremeno nejasna.

S druge strane, za mnoge je bilo interesantno koliko ova hronika koja se proteže od početka 20. veka u Sarajevu do tridesetih godina u Beogradu korespondira sa današnjom podelom sveta na bogate i siromašne, sa pojavom špekulanata u mutnim vremenima, dajući univerzalnu skalu ljudskih karaktera.

U ovom romanu nobelovac Andrić predstavio je priču o patološkom obliku štednje i jalovom životu glavne junakinje koja se zbog bankrota njenog oca i amaneta koji joj je ostavio na samrti posvetila isključivo sticanju i čuvanju novca, postajući škrtica potpuno neosetljiva za svet oko sebe. Istovremeno, roman i predstava slikaju društvene i istorijske promene u vreme pre i posle Prvog svetskog rata, uz niz živopisnih likova različitih psiholoških profila.

Fotez je dramatizaciju uradio pre 50 godina. Prema svedočenju njegove udovice, dramske umetnice Marije Crnobori, Andrić je dao saglasnost na tekst, ali on sticajem okolnosti nikada nije izvođen.

Reditelj Stojanović je potrebu da se "Gospođica" konačno postavi na repertoar obrazložio tvrdnjom da živimo u dobu u kome se božanstvo zove novac i u kojem je ideja sticanja postala dominantna filozofska istina, pa je gotovo bolno koliko su aktuelne reči koje se izgovaraju na sceni.

(Tanjug)

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dete sela

Eh, što ja volim pozorište...samo jednom sam bio u šivotu i to baš u Jugoslovenskom dramskom, kasnih 70-tih sa mamom i tatom. Vreme kada BGD ni sa fićom nije bio daleko...

miloš

Ovo moram da gledam! Odličan članak!

SERIJE