• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Maja Plisecka u Beogradu

Svetska baletska legenda Maja Pliceska posetila je u ponedeljak beogradsko Narodno pozorište na čijoj je sceni sa velikim uspehom nastupala sedamdesetih godina 20. veka u baletu Čajkovskog "Labudovo jezero".

Svetska baletska legenda Maja Pliceska posetila je u ponedeljak beogradsko Narodno pozorište na čijoj je sceni sa velikim uspehom nastupala sedamdesetih godina 20. veka u baletu Čajkovskog "Labudovo jezero".

Okružena brojnim novinarima i upravom pozorišta, balerina koja je aktivna i u svojoj 81. godini, prošetala je Velikom scenom gde je igrala pre više decenija.

O umetničkim sećanjama na igranje na našoj sceni, ona je rekla da "teško može da se seti pojedinosti, ali se seća gostovanja".

"To je bilo tako davno da vi svi ovde još niste bili ni rodjeni", kazala je čuvena balerina koja je ulogu "Umirućeg labuda" igrala više od 1.000 puta.

Nastupa u Beogradu seća se supruga dirigenta Angela Šureva koja je ispričala da je njena ćerka, koja je tada imala tri godine, gledala nastup Plisecke, "koji je ostao nezaboravan za ceo život".
Šurev je kazala da se Plisecka "nije izmenila".

"Veoma mi je drago da čujem da se nisam promenila, oduševljena sam pozivom da posetim nacionalni teatar", kazala je Plisecka.

Na pitanje da li vidi svog naslednika, ona je upitno odgovorila- Zar se to u umetnosti dešava.
"Ni u jednoj vrsti umetnosti se to ne dešava, tako mislim", dodala je Plisecka.

Upitana da li mladim devojkama preporučuje da se bave baletom, ona je odgovorila da je to veoma teško reći, jer je vezano za sposobnosti i talenat kome daje prednost ispred rada.

"Stare zvezde teško da bi danas bile zvezde, sve je drugačije, današnja tehnika i u baletu stvara promene, to je kao u sportu, sportski rekorder pre deset godina to više nije", kazala je ona i dodala da, ako nešto ostaje, onda je to artističnost.

Plisecka je kazala je da je bila inspiracija svom suprugu Rodionu Ščedrinu, kao i da je on bio njena inspiracija.

"Ne mogu da izdvojim partere jer sam u različitim spektaklima imala različite partnere, mnogo sam igrala, od jutra do uveče, u Moskovskom, Pariskom teatru, širom sveta", istakla je ona i dodala da Ščedrinovu "Kramen" izdavaja, ali da ne može reći da je najbolja od svega.

Balerina rodjena 1925. godine u Moskvi, koja je postala poznata po visokim skokovima, grandioznim pokretima i harizmi kojoj su doprinosili upečatljiv izged i pojava, igrala je za svoj 75. rodjendan u Boljšom tetru, kada je izvela koreografiju "Ave Maja" koju je specijalno za nju postavio Moris Bežar.

Ovu koreografsku predstavu, igrala je i za svoj 80. rodjendan, uz 20 minutni aplauz.

Plisecka nije bila raspolozena da priča o svojoj karijeri jer je, kako je rekla, sve napisala u knjizi ističući da "ako nekoga intresuje šta sam radila neka pročita knjigu".

Knjiga "Ja Maja Plisecka" koja se temelji na memoarskoj gradji, samo u Rusiji je doživela sedam izdanja, a prevedena je na 11 jezika. Objavila ju je i beogradska izdavačka kuća "Paideia".

Plisecka je u Beograd doputovalapovodom autorskog koncerta svog supruga Ščedrina koji će biti održan u ponedeljak u Kolarčevoj zadužbini u okviru ciklusa "Velikani muzičke scene".

Na koncertu povodom Ščedrinovog 75. rodjendana učestvuju Nju juropien strings orkestar (New Europien Strings), dirigent Dmitrij Sitkovecki i pijanistkinja Jekaterina Mečetina.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE