• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministar kulture: Daćemo više za BFI

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković izjavio je danas da je Beogradski festival igre jedan od najboljih svetskih festivala igre i da će ministarstvo naredne godine više pomoći.

Petković je na završnoj konferenciji za novinare 10.BFI u ministarstvu kulture rekao da je Beogradski festival igre jedan od najboljih u svetu, da je stavio Beograd na svetsku mapu festivala igre kao i da je sada velikim svetskim plesnim kompanijama čast da nastupe na njemu kao što je svojevremeno pozorišnim umetnicima bila čast da nastupe na Bitefu.

"To nije moje mišljenje, ja nisam stručnjak za umetničku igru, oslušnuo sam reči stručnjaka i ljudi kojima verujem. Vrlo sam ponosan na ovaj festival i ministarstvo će se truditi da iduće godine pomogne više nego ove jer to ovaj festival zaista zaslužuje", rekao je ministar.

On je istakao da je BFI to dokazao kroz ovih deset godina, svake godine je bivao sve bolji i bolji da bi danas predstavljao brend Srbije kojim se minsitarstvo kulture ponosi.

"Trudićemo se da u okviru naših mogućnosti, a trudićemo se da one budu adekvatne kvalitetu festivala, pomognemo iduće godine da to postane još bolja i kvalitetnija manifestacija", izjavio je Petković.

Jubilarni deseti Beogradski festival igre održan je od 5. do 19. aprila onako kako je planiran, bez ijedne odložene predstave, izvedeno je 13 predstava u Beogradu, jedna u Novom Sadu i jedna u Pančevu pred 18 700 posetilaca, izjavila je direktor BFI Aja Jung na završnoj konferenciji 10.BFI.

Ona je dala kratak izveštaj o protekloj manifestaciji za koju je kazala da je medijski bolje predstavljena u regionu i Evropi zahvaljujući delegaciji Evropske unije koja je ove godine bila pokrovitelj.

"Jubilarni BFI je pratilo 102 akreditovana domaća i 17 stranih novinara, dobio je više atraktivnih tekstova u najuglednijim evropskim časopisima, postao je prepoznatljiv i tamo gde se do sada nikako nije moglo stići, u Francuskoj koja je bila hermetički zatvorena, prvi put ove godine uvažila nas je kao jedan od najboljih festivala igre", kazala je Jung.

Prema njenim rečima nakon decenije postojanja festivala sa zadovoljstvom može reći da on postaje prepoznatljiv po osobenom načinu finasiranja, četiri petine sredstava, koja nisu mala za tako ozbiljna gostovanja, obezbeđuju sponzori, sve su inostrane firme koje su poput VIP mobile Srbija pronašle zajednički interes.

Po tome je ovaj festival jedinstven, nema nijedne domaće firme koja je prepoznala svoj interes da se veže za Beogradski festival igre.

Od države BFI traži samo petinu sredstava i to teško ide, taj novac je potreban kako bi publika i dalje imala privilegiju da plaća karte za inače skupe plesne predstave po prihvatljivoj ceni.

"Ovakav festival u svetu bi mogao više da se finansira od prodatih ulaznica, kod nas je to teško jer imamo tradiciju besplatnih karata, da se karte dele, ove godine smo sveli protokolarne ulaznice na koje se plaća PDV na minimum, narednog festivala to ćemo još smanjiti", rekla je Jung.

Ona je zatražila od ministarstva da zadrže iste cene ulaznica, da budu na nivou koji naša publika može da plati jer kada bi ulaznice bile kao u drugim državama, morale bi biti tri puta veće.

"Uspeli smo da se povežemo sa velikim i ozbiljnim trupama kao i sa ljudima u regionu koji takođe žele vrhunske predstave a plaše se da to ne mogu da plate, povezali smo se tako da sada iste trupe gostuju u Grčkoj, Budimpešti, Ljubljani što smanjuje troškove", ispričala je osnivač BFI čija virtuelna tročlana kancelarija radi svakog dana u godini.

Naredni festival se vredno planira, osmišljen je, ali Jung još ne želi da otkriva detalje, ono što je izvesno je da će se održati od 21.marta do 15.aprila i da će biti svetskih zvezda umetničke igre.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE