• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spor oko Muzeja istorije Jugoslavije

Direktorka Muzeja istorije Jugoslavije Ljiljana Cetinić apelovala je u ponedeljak na Vladu Srbije i kulturnu javnost da zaustavi iseljavanje tog muzeja iz prostora na Trgu Nikole Pašića broj 11 u Beogradu.

Direktorka Muzeja istorije Jugoslavije Ljiljana Cetinić apelovala je u ponedeljak na Vladu Srbije i kulturnu javnost da zaustavi iseljavanje tog muzeja iz prostora na Trgu Nikole Pašića broj 11 u Beogradu.

Cetinićeva je sazvala konferenciju za novinare povodom pisma srpskog ministra kulture Dragana Kojadinovića u kojem se zahteva privremeno iseljenje Muzeja istorije Jugoslavije iz galerije na Trgu Nikole Pašića, radi njenog preuredjenja, tvrdeći da se time nastavlja "komadanje prostora" tog muzeja.

Kojadinović je 17. aprila uputio Cetinićevoj pismo u kojem je obaveštava da će gradjevinski radovi na uredjenju prostora u prizemlju zgrade na Trgu Nikole Pašića, gde se nalazi i Galerija Muzeja istorije Jugoslavije, početi 23. aprila, zbog čega je neophodno privremeno iseljenje muzeja iz tih prostorija.

Planom Ministarstva kulture Srbije od pre godinu i po dana planirano je kompletno preuredjenje prostora u zgradi na Trgu Nikole Pašića, ukupne površine od oko 3.000 kvadratnih metara, čiji je veći deo bio neiskorišćen i u veoma lošem stanju.

Jedan deo tog prostora, površine od oko 1.500 kvadratnih metara, u prizemlju zgrade, koristio je Muzej istorije Jugoslavije, ali je prošle godine nešto manje od polovine tog prostora dodeljeno Istorijskom muzeju Srbije.

"Pre tri godine ovde sam zatekao 3.000 kvadrata zapuštenog prostora, pretvorenog u deponiju starog nameštaja. Galerija u prizemlju bila je u nešto boljem stanju, ali je sada u stanju pećine, tako da je namera ministarstva kulture bila da i ovaj prostor preuredi zajedno s ostalim prostorijama u zgradi", rekao je Kojadinović.

Prema njegovim rečima, u "neadekvatnom i zapuštenom prostoru" Galerije Muzeja istorije Jugoslavije održavane su brojne izložbe "koje nisu imale dovoljan broj posetilaca".

Kojadinović je naglasio da je namera ministarstva kulture bila da sredstvima koja su Istorijskom muzeju Srbije dodeljena iz Nacionalnog investicionog fonda budu preuredjene nove prostorije tog muzeja na Trgu Nikole Pašića, kao i da "o istom trošku" bude preuredjen prostor koji je ostao u posedu Muzeja istorije Jugoslavije.

"Niko neće na silu da ih izbacuje, vrlo je jasno razgraničeno šta kome pripada. Mi smo to hteli jedinstveno da promenimo jer su podovi i infrastruktura u galeriji Muzeja istorije Jugoslavije dotrajali i potrebno im je sanacija, ali ako hoće da taj prostor ostane takav kakav je - pećina - nema problema", rekao je Kojadinović.

On je dodao da je 2.000 kvadrata prostora zgrade već uredjeno, u jednom delu prostora smeštena je stalna postavka Salona Muzeja naivne i marginalne umetnosti Srbije, a u drugom Salon "Mediale".

"U suterenu zgrade, u nekadašnjim zaboravljenim trezorima Agrarne banke smešteni su depoi Istorijskog muzeja Srbije i, usudjujem se da kažem, to su sada najbolji depoi koje ima jedan muzej u Srbiji", rekao je Kojadinović.

Planom Ministarstva kulture Srbije predvidjeno je da se po završetku rekonstrukcije u stalnu postavku Istorijskog muzeja Srbije uklopi i postavka Muzeja istorije Jugoslavije koja se odnosi na deo srpske istorije iz perioda SFRJ.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE