• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veličković konačno izlaže u Beogradu

U Beogradu su, posle više od 10 godina, večeras otvorene dve izložbe jednog od najboljih srpskih slikara Vladimira Veličkovića.

Uprkos kiši koja je satima neumorno padala i prohladnom vremenu, poštovaocima rada slikara Vladimira Veličkovića nije bilo teško da večeras posete dve izložbe ovog akademika koji je nakon više od decenije ponovo predstavio svoja dela beogradskoj publici.

Izložba Veličkovićevih slika pod nazivom "Gavrani" otvorena je u Galeriji SANU, a nešto kasnije u Muzeju "Cepter" otvorena je izložba njegovih kolaža i crteža.

Na izložbi u galeriji SANU izloženo je 38 radova i tri skulpture, dok je u Muzeju "Cepter" predstavljeno 31 delo koje je ovaj umetnik stvarao od 2002. do 2013. godine.

Pre svečanog otvaranja Veličković je rekao Tanjugu da su emocije jake, jer je prošlo dosta vremena - 10 godina koje su prošle kao tren i da mu se čini da je prethodna izložba bila pre neki dan.

"Susret s beogradskom publikom je jako uzbudljiv, interesantan, dinamičan. Volim ovde da izlažem i da se predstavim u najboljem mogućem svetlu", istakao je Veličković, dodavši da su opet prisutni gavrani na slikama, koji su ovog puta raširili krila "dominantna ličnost u njegovoj drami".

Izložbu je otvorio akademik Ljubomir Simović koji je pored istoričarke umetnosti Ljiljane Chinkul napisao tekst pod nazivom "Gavranov plen" u katalogu izložbe.

Prisutnima se na izložbi obratio i direktor Francuskog instituta u Srbiji Žan Lik-Gister, istakavši da bilo da govorimo o Veličkoviću kao srpskom, francuskom ili srpsko-francuskom slikaru, govorimo o jednom "planetarnom slikaru".

Veličković je umetnik koji se, pored slike, bavi i grafikom, skulpturom, ilustracijom, scenografijom, profesurom, a na umetničkoj sceni, svetskoj i našoj prisutan je duže od 50 godina.

Kakva mu je slava i značaj dokazuju njegova dela razvejana po mnogim svetskim i domaćim muzejima i kolekcijama, ogroman broj samostalnih izložbi na svim kontinentima sveta kao i učešće, po pozivu, na neprebrojivim grupnim izložbama, mnogobrojne nagrade i priznanja od kojih su najveće izbor za člana Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu i Akademije umetnosti u Francuskoj.

Objavljeno je mnogo monografija o ovom umetniku, a kao kruna nedavno se pojavila monumentalna monografija iz pera Bernar Noela i Alin Avila "Velickovic, peinture 1954-2013", u izdanju Galeri Samantha Sellem iz Pariza..

Izložba u Galeriji SANU će trajati do prve nedelje jula, a u Muzeju "Cepter" do 23. juna.

(Tanjug/Miloš Jelesijević, Tanjug)

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

I.

Slike su zanimljive, ali dosta mracne...

Duca

Sjajno! :)

SERIJE