• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Toma Nikolić otvorio rekonstruisani Muzej SPC

Nova stalna postavka u rekonstruisanom Muzeju Srpske pravoslavne crkve svečano je otvorena u prisustvu predsednika Tomislava Nikolića, patrijarha Irineja i brojnih visokih zvanica.

Patrijarh Irinej je rekao da je deo velikog duhovnog blaga Srbije, koje je sada izloženo u rekonstruisanom Muzeju, do sada bilo u depoima i da nije postojala prilika da oni koji su zainteresovani saznaju šta sve poseduje SPC i koliko je veliko kulturno i duhovno nasleđe Srbije sakupljeno još od 13. veka.

Patrijarh je zahvalio vladi i ministarstvu kulture na podršci rekonstrukciji muzeja ističući da je ovo samo privremeno rešenje i da je neophodno naći put da sve što je u depoima nađe svoje mesto.

"Ovo je prva prilika da se veliko i dragoceno blago učini dostupnim onima koji žele da ga vide. Da nije bilo pomoći ministarstva kulture i Republike Srbije naši istoričari umetnosti još ne bi imali priliku da to blago vide", rekao je patrijarh.

Predsednik Nikolić rekao je večeras na otvaranju nove stalne postavke u Muzeju SPC da srpski narod nije hteo silom da prisvaja tuđe, a svoje se trudio da sačuva i očuva, jer kroz suočavanje sa istorijom bolje razumemo sadašnjost.

Prema rečima predsednika, čuvanjem onoga što je naše, upoznajemo sopstvenu prošlost, suočavamo se sa istorijom, kako bi razumeli i spoznali sadašnjost.

Istorija srpskog duhovnog bića, dodao je predsednik Srbije, utkana je u brojne predmete, prvobitno pohranjene u riznice, nekada posebne prostorije pri oltaru, a riznica je bila mesto gde su se čuvali sakralni predmeti, ikone, skupoceni prilozi, bogoslužbene relikvije, crkvene knjige, odore...

"Da nije bilo svesti o značaju čuvanja istorijskih dragocenosti, dobar deo naše viševekovne prošlosti ostao bi rasejan po Evropi, ili bi bio zauvek izgubljen", istakao je predsednik Srbije.

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković istakao je na otvaranju nove postavke da danas možemo da se ponosimo pred svetom tradicijom i kulturom koje su ugrađene u temelje savremene evropske civilizacije zahvaljujući monasima koji su proteklih vekova branili, sakrivali i čuvali neprocenjiva kulturna blaga.

"Njima možemo da zahvalimo što su ove vredne relikvije, bogoslužbene knjige, dragoceni predmeti i vrhunska umetnička dela stigla do nas", rekao je Petković i dodao da samo kao narod svestan sopstvene vrednosti i poštujući svoje nasleđe i istoriju, zadržaćemo svoje zasluženo mesto u društvu velikih naroda.

Blago čuvano vekovima u crkvenim riznicama, najčešće u zasebnim prostorijama pri oltaru, predmeti religioznog karaktera ali i darovi, pozlaćeni putiri, skupocene čaše, ukrašeni krstovi, okovana jevanđelja, iluminirane knjige, dragoceni predmeti koje su crkvi poklanjali srpski vladari, velikaši i crkveni velikodostojnici, zablistali su u obnovljenom muzejskom prostoru.

Muzej SPC osnovan je 1954. godine, uz pomoć ministarstva kulture i informisanja rekonstruisan je u moderan muzejski prostor, predmeti neprocenjive verske, kulturne i umetničke vrednosti dobro su osvetljeni, uz jasne muzeološke odrednice dostupniji su savremenim posetiocima, domaćim i inostranim.

(Tanjug)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE