• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koncert za orkestar Ane Sokolović u Otavi

Jedna od najuspešnijih umetnica medju emigrantima iz Srbije u Kanadi, Ana Sokolović, bila je kompozitorska zvezda na gala koncertu u Nacionalnom umetničkom centru u Otavi.

Jedna od najuspešnijih umetnica medju emigrantima iz Srbije u Kanadi, Ana Sokolović, bila je kompozitorska zvezda na gala koncertu u Nacionalnom umetničkom centru u Otavi.

Na svom prvom gostovanju u prestonici od 1990. godine, njenu novu 15-minutnu kompoziciju izveo je Montrealski simfonijski orkestar kojim diriguje harizmatični dirigent i umetnički direktor, Amerikanac japanskog porekla Kent Nagano.

"Ideja koncerta je 'priča' o kontrastima u (klasičnoj) muzici:
izmedju 'lakoće' Rosinija i genijalnosti Betovena, s jedne strane, i s druge, savremene muzike 21. veka koju sam, 'u društvu' velikana imala čast da predstavljam", izjavila je za Betu Ana Sokolović.

"Moja 'Kompozicija za orkestar' nema solista već - ceo orkestar je solista. Povremeno sam 'forsirala' orkestarske celine: gudače, duvače i druge. Delo ima tri stava: u prvom se radja izvestan 'sukob'
ideja, drugi, smireniji, 'odslikava' razmisljanje, a treći, mehanički, okrenut je možda robotizovanoj budućnosti", objasnila je kompozitorka.

Nju je, kao i dirigenta Nagana i ostale izvodjače burno pozdravilo 2.500 posetilaca u prepunoj dvorani.

Rodjena Zemunka Ana Sokolović završila je Muzičku akademiju u Novom Sadu, a posle dvogodišnje muzičko-pedagoške prakse u Beogradu, 1992. odselila se u Kanadu gde je magistrirala na Univerzitetu Montreal.

Osvojila je najznačajnije kanadske kompozitorske nagrade i predstavljala Kanadu na susretu mladih kompozitora u organizaciji Uneska u Parizu.

U februaru ove godine proglašena je kompozitorkom godine 2006. u Kvebeku, osvojivši, osim kvebečkog muzičkog Oskara, statue "Pri opus", i novčani iznos od 10.000 dolara.

Njene kompozicije izvode vrhunski muzičari u Kanadi, a u Evropi u muzičkim središtima od Islanda do Ukrajine.

Njena prva opera "Ponoćni sud" izvedena je prošle godine u londonskom hramu muzike, Kovent gardenu.

Sokolovićeva već ima narudžbine za sledeće dve-tri godine, prvi put komponuje muziku za celovečernji balet, a za Radio Frans komponovaće takodje "koncert za orkestar", koji će biti izveden u Parizu i Montrealu.

Nijedna kompozicija Ane Sokolović, medjutim, nije dosad izvedena u Beogradu niti drugde u Srbiji.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE