• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JDP: Dve nove predstave na jesen

Izvor Tanjug

Iz JDP-a najavljene dve nove predstave na jesen: "Zmajeubice" po tekstu Milene Marković i i "Pravara" Harolda Pintera.

 JDP: Dve nove predstave na jesen

JDP
Vršilac dužnosti direktora Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković Manojlović najavila je da će ansambl tokom jeseni početi rad na predstavama "Zmajeubice" po tekstu Milene Marković i i "Pravara" Harolda Pintera.

Predstavu "Zmajeubice" JDP će realizovati sa Unijom teatara Evrope u okviru projekta "Pali anđeo istorije" čija je ideja da se obeleži godišnjica početka Prvog svetskog rata. Predstava će se igrati na sceni "Ljuba Tadić", a pozorište je dobilo sredstva od Evropskog fonda za gostovanja u nekoliko najvećih teatara u Evropi.

U prvim mesecima naredne sezone radiće se i komad "Prevara" koji će biti na repertoaru Teatra "Bojan Stupica".

Predstave "Otelo" i "Gospođica" gostovaće u Zagrebu, "Metamorfoze" u Makedoniji, a "Gospođica" će biti izvedan i u Tivtu.

Pozorište će završiti projekat "Trans/skript", u saradnji sa Francuskim institutom, objavljivanjem i prezentacijom knjige sa prevodima pet novih francuskih drama, javnim čitanjima i gostovanjem predstave "Au pays des" Silvana Levaja u izvođenju "Theatre du Rictus".

Vučković je podsetila da je JDP u oktobru bio domaćin članovima Unije teatara Evrope (UTE) kada je dogovoreno da Beograd bude centar festivala koji će povodom stogodišnjice Prvog svetskog rata obuhvatiti produkcije članica UTE.

Najveći projekat UTE do sada trebalo je da počne 2014. i traje do 2018. godine, za šta je tada dobijena načelna saglasnost ministra kulture i informisanja Bratislava Petkovića.

Vučković je rekla da im je ministar dva meseca kasnije predložio da manifestaciju ipak pomere za 2015. godinu, tako da, primetila je direktorka, "propustili smo da budemo centar pozorišne umetnosti Evrope". Ona je dodala da će ipak pokušati da se festival realizuje tokom naredne godine.

O prethodnoj sezoni Vučković je rekla da je bila "teška i lepa". "Najteže je bilo oprostiti se od kolega koji su nas napustili - Zlate Petković, Mlađe Veselinovića i Josifa Tatića. Sve drugo spada u ono lepo", rekla je Vučković na konferenciji za novinare.

Ona je naglasila da su imali četiri premijere, da je prodaja ulaznica povećana za 40 posto, da su sale bile pune, ponovo su otvorili scenu "Studio", projektom "Popust na umetnost" pokazali su da njihovi sugrađani vole pozorište, a borili su se sa finansijama, zakonima, uredbama.

"Trudimo se da radimo kao da problemi ne postoje, da pozorište opstane i ulepšamo ono što je sivo", istakla je Vučković, najavivši englesku verziju sajta i od 1. septembra aplikacije za android i iphone čiji je cilj unapređenje komunikacije sa publikom.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE